Ajnc pravila – kako dobrom strategijom pobijediti kuću?

Ajnc pravila - blackjack

Blackjack je najpopularnija kartaška igru koju možete igrati protiv kuće, a ajnc pravila su jednostavna i lako je njima ovladati, čak i ako ste početnik.

Postoje kartaške igre bez kojih je apsolutno nezamisliv jedan moderni online casino. U tu kategoriju definitivno spada blackjack iliti ajnc, u kojem igrač pokušava nadmudriti kuću, uz RTP koji u nekim verzijama prelazi 99%.

O igri blackjack napisane su brojne knjige i snimljeni zabavni filmovi, jer vrhunski igrači razvili su strategiju brojanja karata, koja im daje prednost jednom kad se špil približi svom kraju.

Danas kockarnice koriste 6 ili 8 špilova kako bi anulirale prednost koju igrač dobiva brojanjem karata, a na Internetu generator nasumičnih brojeva dodatno otežava predviđanje sljedeće karte. No, blackjack svejedno ostaje primamljiva igra i odlična opcija za reinvesticiju bonusa, kao i lov na kratkoročni profit, pod uvjetom da ste dobro upoznali ajnc pravila i znate kako pravilno raspoređivati svoj ulog…

Osnovna ajnc pravila

Ako vas zanima kako se igra ajnc, morate znati da se zapravo sve vrti oko broja 21. Da, to je magična brojka koju pokušavate dosegnuti svojim kartama, koje međusobno zbrajate. Ako vaš zbroj bude 21 ili neki niži blizak broj, imate dobre izglede pobijediti kuću ili remizirati. Ako zbroj bude iznad 21, automatski ste izgubili, bez da djelitelj uopće otvori svoje karte.

Blackjack započinje ulaganjem, nakon čega vam djelitelj podijeli dvije karte, a sebi jednu koja je otkrivena, dok je druga skrivena. U idealnom scenariju dobit ćete već na početku asa i kartu sa slikom ili desetku, što je najjača moguća kombinacija i donosi vam 50% veći dobitak.

Blackjack strategije igre - ajnc pravila

Ako se to ne dogodi, na vama je odlučiti hoćete li svojim kartama dodati još jednu, kako bi zbroj približili broju 21. Ajnc pravila kažu da to možete napraviti više puta, a ako prebacite magičnu granicu, automatski gubite. U slučaju da ostanete na 21 ili ispod, djelitelj otkriva svoju drugu kartu i eventualno ih uzima još.

Ajnc pravila traži da se kuća zaustavi ako ima zbroj 17 ili više, što igraču ide na ruku i otvara različite taktičke opcije te vam daje priliku osigurati dobitak, zaustavljanjem u pravom trenutku.

Što se pak vrijednosti karata tiče, valja naglasiti da ajnc igra kaže da as može vrijediti 1 ili 11, ovisno o tome što vam više odgovara. Kralj, dama, dečko i desetka vrijede 10, a ostale karte onoliko koliko im broj ispisan u kutevima kaže.

U klasičnoj igri svoj ulog možete udvostručiti ako pobijedite kuću ili ga izgubiti, no postoje i situacije u kojima su mogućnosti dolaska do zarade i veće od toga…

Ajnc pravila za povećanje zarade

Osnovna ajnc pravila prilično su jednostavna, ali postoji još nekoliko opcija koje imate kako biste maksimizirali svoj dobitak.

Jedna od njih je udvostručavanje vašeg uloga, na što imate pravo ako je vaš zbroj prve dvije karte 9, 10 ili 11. Ako se odlučite za tu opciju, imate pravo izvući samo jednu kartu, u nadi da će vrijediti 10 ili 11, što bi vam značajno povećalo izglede za pobjedom.

Blackjack pravila i povijest

Ako pak imate dvije iste karte, ajnc pravila kažu da ih imate pravo razdvojiti pa krećete s dvije različite kombinacije u borbu protiv kuće, što može biti odlična opcija u slučaju da imate dvije osmice ili devetke u rukama, a još bolje ako imate dva asa.

Spomenimo još pravo na osiguranje koje će vam ponuditi većina blackjack verzija u online casinima. Radi se o žetonima koje možete staviti na stol kad postoji opasnost da će djelitelj imati savršenu kombinaciju asa i karte koja vrijedi 10. Ako se odlučite uplatiti osiguranje u vrijednosti pola vašeg uloga, umanjit ćete gubitak za 50% u slučaju da protivnik ima najjaču kombinaciju, no i umanjujete dobitak za 50% ako to ne bude slučaj i partija ode na vašu stranu…

Višestruko uvećavanje uloga

Postoje različite blackjack verzije, od kojih vam neka ajnc pravila omogućuju da s više kombinacija karata napadate kuću, dok vam druge nude sporedne oklade, na kojima je potencijalna zarada puno veća od udvostručivanja uloga.

Pa tako postoji oklada Perfect Pairs, u kojoj je vaš cilj da dvije karte koje vam budu dodijeljene predstavljaju par iz pokera, što vam može uvećati ulog 6 puta, s tim da će vam uvećati 12 puta ako se radi o dvije crvene ili dvije crne karte, a čak 25 puta ako se radi o dvije potpuno iste karte, iz dva različita špila.

Blackjack pravila igre

Ajnc pravila u nekim verzijama daju vam priliku i da kombinirate vlastite dvije karte s onom djelitelja, kako biste kreirali kombinaciju koja vam može značajno uvećati ulog. Ta se opcija zove 21+3, a ako su sve tri karte crvene ili crne, 5 puta ćete uvećati ulog. Ako su pak u skali, 10 puta ćete uvećati ulog, a za tris 30 puta. Skala u boji množi vaš ulog 40 puta, a tris u boji čak 100 puta.

Postoje i lakše oklade na koje se možete odlučiti, poput Lucky Ladies gdje gađate hoće li zbroj vaše dvije karte biti 20, što 4 puta uvećava vaš ulog, dok je tu i Match The Dealer opcija, u kojoj se kladite da će jedna od vaših karata biti i u rukama djelitelja. Za kraj, spomenimo još Royal Match, koji vam isplaćuje 25 puta više od uloga, ako imate damu i kralja na početku partije…

Postoji li savršena ajnc strategija?

Iskusni igrači u Hrvatskoj, oni koji dobro poznaju ajnc pravila razvili su ono što nazivaju perfektnom strategijom, koju trebate pratiti kako biste maksimizirali svoje izglede i tako zadržali RTP iznad 99%.

Strategija ovisi o tome što vi imate u rukama, kao i karti djelitelja koja je vidljiva. U osnovi, trebali biste se svaki put zaustaviti kad vam je zbroj između 18 i 21, jer preveliki su izgledi da ćete sa sljedećom kartom prebaciti magičnu granicu.

Ako imate zbroj 17, trebali biste stati osim ako djelitelj nema otkrivenog asa, dok je uz zbroj od 13 ili 16 najbolje stati, osim ako djelitelj nema otkrivenu sedmicu ili još jaču kartu.

Što se udvostručavanja uloga tiče, svakako se isplati ako imate zbroj 11, dok ćete u slučaju zbroja 10 ili 9 odluku donijeti ovisno o kartama kuće. Razdvajanje karata se svakako isplati uz dva asa, a nikako uz dvije karte vrijednosti 10. Ako pak imate dvije devetke, osmice ili sedmice, ima smisla razdvojiti ih, ali samo ako kuća nema otkrivenu kartu još više vrijednosti.

Dakle, ajnc pravila nisu komplicirana i svatko njima može ovladati, ali za brušenje strategije ipak treba vremena i iskustva. Srećom, online casina nude nam priliku igrati blackjack baš u svakom trenutku putem mobitela ili računala, čak i besplatno, zbog čega nije problem steći potrebno iskustvo, koje će vam pomoći da se ravnopravno borite s kućom u ovoj uzbudljivoj kartaškoj igri, dostupnoj na Internetu uz generator nasumičnih brojeva, ali i uz streaming uživo…

Zašto je ajnc tako popularan u online casinima?

Ajnc iliti blackjack spada među igre s najvećim povratom igraču u internetskim kockarnicama. Perfektan je za reinvesticiju bonusa, a može vam donijeti dobitak i bez korištenja gratis sredstava. Brojanje pak karata privlači zaljubljenike u ovu igru, željne nadmudriti kuću i uzeti lijepi dobitak.

Pomaže li brojanje karata dok igrate ajnc u online casinu?

Brojanje karata nije toliko efikasno na Internetu kao u zemaljskim kockarnicama. Algoritam koji dijeli karte teže je pratiti, čak i ako je manji broj špilova uključen u igru. No, postoji u online casinima i blackjack uživo što vam daje priliku da brojanjem karata pokušate pronaći put do dobitka.

Koja je najbolja verzija igre ajnc na Internetu?

Ajnc je posebno zabavno igrati u verzijama uživo. Posebno zanimljiv je Speed Blackjack, jer brzo se dijele karte i sve se odvija munjevito pred vama. Na Internetu se javljaju i verzije igre ajnc s atraktivnim sporednim okladama koje vam mogu višestruko uvećati dobitak. Sve to čini kockanje vrlo uzbudljivim.

Okreni kotač sreće