Kako provjeriti jeste li ostvarili dobitak na lotu?

Dobitak na lotu

Zaljubljenici u igre na sreću već više od pola stoljeća pokušavaju u Hrvatskoj ostvariti dobitak na lotu. Evo kako provjeriti je li vam uspjelo, nakon što uplatite svoj listić.

Dobitak na lotu privlačan je većini građana naše zemlje. U pitanju su ogromne cifre koje idu do čak 120 milijuna eura uz Eurojackpot loto. Iako su šanse da baš vi pogodite savršenu kombinaciju male, jedan naprema nekoliko milijuna, svejedno mnogi vjeruju u svoju sreću i sanjaju o osvajanju glavne nagrade.

No, igrati iz tjedna u tjedan ovu lutrijsku igru može dovesti do toga da zaboravite provjeriti jeste li ostvarili dobitak na lotu. To nije neki problem kod manjih iznosa, pogotovo ako igrate online. Takve cifre će ostati unutar vašeg računa kroz sljedećih godinu dana.

No, dobitak na lotu koji je u milijunskoj vrijednosti ima vremenski rok u kojem ste ga dužni preuzeti. Takav iznos neće sjesti na vaš korisnički račun, već morate otići u glavnu poslovnicu Hrvatske lutrije, u Zagrebu u Vukovarskoj ulici kako biste ga preuzeli.

Zakon kaže da ste dužni dobitak u razdoblju od 15 do 60 dana od objavljivanja rezultata. Ako vaš rok prođe, ostat ćete bez isplate. Zato je najgora stvar koja vam se može dogoditi da zaboravite vlastiti dobitak na lotu. U tu svrhu donosimo mali vodič kako provjeriti jeste li među dobitnicima ili niste…

Uz uplatu na Internetu najlakše provjeriti dobitak na lotu

Kao prvo, treba naglasiti da uplata loto listića u poslovnici nije najbolje rješenje za vas. Naime, uvijek postoji šansa da ćete izgubiti listić, a to je dokument bez kojeg ne možete preuzeti vaš dobitak.

Takav tip listića otežava vam i provjeru jeste li ostvarili dobitak na lotu. Naime, morate pažljivo gledati rezultate i uspoređivati ih s uplaćenim brojevima, ne bi li otkrili podudaranja. To postaje problem ako uplatite više kombinacija pri istom izvlačenju.

Kako predvidjeti loto brojeve (screenshot: YouTube)

Dio igrača provjerava rezultate lota na samom šalteru Hrvatske lutrije. Gurnu listić preko pulta i traže od zaposlenika ili zaposlenice da im kaže jesu li dobili. To je svakako bolje nego da sami uspoređujete brojeve. No, najbolja opcija je definitivno igra na Internetu.

Ako odigrate listić online, ne možete ga izgubiti. Provjera jeste li ostvarili dobitak na lotu također je jednostavna. Na vama je samo prijaviti se u svoj račun i potražiti povijest odigranih listića. Tamo točno piše jeste li uplatili dobitne brojeve ili niste.

Jedino na što morate paziti je da ne zaboravite ući u račun u sljedećih 60 dana, jer bi vam dobitak mogao isteći. To se događa igračima koji igraju pretplatu i unaprijed uplate listiće za sljedećih desetak izvlačenja. Zatim u potpunosti zaborave da su uopće igrali loto.

Vjerovati službenim stranicama, a ne kladionici

Ako igrate loto igre u Hrvatskoj lutriji, ne morate brinuti oko ispravnosti službenih dobitnih brojeva ispisanih unutar vašeg računa. Međutim, pojavile su se i različite inozemne lutrijske igre u kojima možete sudjelovati putem sportskih kladionica, s kojima trebate biti oprezniji.

Grčki Kino loto izvlačenja

U pitanju su loto izvlačenja iz različitih dijelova svijeta, od Australije i Južne Afrike do SAD-a i Europe. Vi se imate pravo uključiti i pogađati izvučene brojeve, uz sistemske listiće koji su puno povoljniji nego u Hrvatskoj lutriji.

Međutim, kako biste saznali jeste li ostvarili dobitak na lotu, nužno je potražiti pravi izvor informacija. Postoje web stranice koje se bave analizom aktualnih loto igara, na čijim ćete stranicama pronaći relevantne informacije. Tu su i službene stranice samih igara u koje ste se uključili, na kojima se sigurno nalaze izvučeni brojevi.

Sve ovo pišemo zato što se znalo dogoditi da online kladionice pogriješe i objave krive dobitne brojeve na nekom lotu. Neke manje kladionice, danas nepostojeće prije dvadesetak godina radile su to i namjerno, kako bi umanjile dobitak igraču koji nije provjerio brojeve na službenom izvoru.

Danas se to vjerojatno neće dogoditi, no svejedno je dobro osigurati se analizom relevantnih podataka. Dakle, kako biste uvijek imali informaciju jeste li ostvarili dobitak na lotu najbolje je igrati na Internetu. Tada vam još preostaje redovito se prijavljivati u račun i provjeravati povijest listića, a ako igrate inozemna lota u domaćim kladionicama, bitno je još i posegnuti za službenim izvorom rezultata izvlačenja…

Okreni kotač sreće