Isplati li se klasično hrvatsko klađenje na prekid serije?

Klađenje na prekid serije

U sportskom klađenju prekid serije poraza je klasična oklada kojoj su skloni domaći igrači, no s njom dolazi mnogo rizika, možda čak i više nego uz sličnu strategiju u online casinu.

“Nitko ne pobjeđuje Vitasa Gerulaitisa 17 puta zaredom!”. Slavna je to rečenica koju je još tamo 1980. godine ispalio američki tenisač litvanskih korijena, nakon što je zaustavio svoj niz poraza protiv Jimmyja Connorsa.

Mnogi su sportaši i rekreativci nakon toga ponavljali ovu istu legendarnu rečenicu, stavljajući svoje ime i broj uzastopnih poraza u nju. Što je još zanimljivije, upravo to je logika kojom se igrači često vode u sportskom klađenju.

Naime, klađenje na prekid serije poraza nešto je čemu je teško odoljeti, pogotovo ako se radi o nekom renomiranom sportašu ili sportskom kolektivu, za koje vjerujete da će se prije ili kasnije vratiti u formu.

Međutim, tipovati na prekid serije možda se igračima čini sasvim logičnim, no zapravo dolazi uz pregršt opasnosti za vaš dugoročni profit i nije najisplativija strategija koju možete koristiti…

Što znači igrati na prekid serije?

Prekid serije u sportu znači kraj niza pobjeda, poraza ili remija nekog sportskog aktera. Najčešće se radi o nogometnom klubu i o negativnom nizu za kojeg vjerujete da će uskoro stati.

Najbolji primjer za to bili su u 2023. godini nogometaši Chelseaja. Klub je potrošio više od 600 milijuna eura na pojačanja, a iz tjedna u tjedan nisu bili u stanju ostvariti pobjedu. Nešto slično proživljavala je i Sevilla u Španjolskoj, a Rijeka prošle jeseni u našem prvenstvu.

Dio igrača zbog toga se odlučio kladiti na prekid serije, odnosno uplaćivali su iz tjedna u tjedan na pobjedu uglednog kluba, za kojeg su vjerovali da mora prije ili kasnije zablistati na velikoj sceni. U slučaju Chelseaja to se uopće nije dogodilo, dok su na Sevillu morali dugo čekati, a na Rijeku nešto kraće.

Na prekid serije negativnih rezultata možete se kladiti i kad igraju momčadi s dna ljestvice, kao i na različite individualne sportaše. Kladiti se možete i suprotno, da će netko tko iz tjedna u tjedan pobjeđuje napokon posrnuti, no morate znati da i jedno i drugo dolazi s mnogo rizika…

Koeficijenti koji sporo rastu

Ako se odlučite kladiti na prekid serije, morate znate da ćete uplatiti novac na momčad koja je potpuno izvan forme, a samim time i vrlo ranjiva. Kladionice su pak lukave i znaju da su igrači skloni podržavanju onih momčadi koje su u krizi, a imaju tradiciju i ugled na svojoj strani.

Pa će vam kada zareda s porazima kladionice dati tečaj 1.50 kod kuće na Chelsea umjesto 1.30, što je i dalje daleko ispod razine na kojoj bi trebao biti, s obzirom na očajno lošu formu u kojoj se nalaze njegovi nogometaši. S vremenom će možda narasti na 1.65, nakon mjeseci i mjeseci posrtaja, ali svejedno nemate sjajne izglede doći do profita dok igrate na tako niske kvote, na nekog tko pokazuje toliko slabosti.

Posebno to dolazi do izražaja kad se kladite na prekid serije renomiranog kluba koji je iznenađujuće upao u borbu za opstanak. Dobar primjer za to je Sevilla ove sezone i Monaco prije par godina. Koeficijenti su bili 1.80 na pobjedu kod kuće, a klub bi pobjeđivao svaku petu utakmicu.

Drugim riječima, igrate na niske kvote na momčad koja ne pokazuje moć na travnjaku, nadajući se da će se igrači odjednom trgnuti. To postaje posebno riskantno ako iz tjedna u tjedan podižete ulog, poput kockara koji su uvjereni da na ruletu mora biti crno, nakon što je sedam puta zaredom bilo crveno.

Međutim, nema garancija da neće još jednom biti crveno. Ako ništa, barem je tečaj na ruletu viši od onog što dobivate na posrnulim klubovima u klađenju, poput Chelseaja i Seville ove sezone. To znači da ako već igrate na prekid serije, bolje je igrati u suprotnom smjeru, okladom kontra kluba koji pobjeđuje iz tjedna u tjedan, jer barem će kvote biti prilično izdašne.

Svejedno, u praksi se pokazuje da je bolje tipovati na momčadi i pojedince koji igraju odlično, nego na one koji se muče. Ako kvota na takvima bude manja, uvijek je možete pojačati okladama poluvrijeme/kraj, hendikep ili na broj postignutih golova, imajući na umu snagu suparnika, kao i sve druge faktore koji bi mogli utjecati na ishod dvoboja…