Kada igrati hendikep na favorita, a kada poluvrijeme/kraj?

Oklada hendikep ili poluvrijeme/kraj

Jedna od najvećih nogometnih dvojbi s kojima se susreću kladitelji upotreba je hendikepa i oklade poluvrijeme/kraj, kada želite podebljati koeficijent na svog favorita. Evo koje su najbolje prakse…

Iskusni igrači sportske prognoze itekako dobro znaju važnost maksimiziranja svakog dobitka, a to se postiže igranjem isključivo isplativih i krupnih koeficijenta, uz koje je moguće biti dugoročno u plusu.

Jedna od metoda kako dobiti pristojnu kvotu svakako je korištenje hendikepa i oklade poluvrijeme/kraj, kladeći se da će vaš favorit glatko i bez problema stići do pobjede.

No, iako na sličan način duplaju vaš koeficijent, u praksi se pokazuje da ove dvije opcije za klađenje nerijetko donose različiti ishod, odnosno jedna od njih propadne, dok druga prođe na istoj utakmici.

Mnogi su zbunjeni i pitaju se koja je bolja opcija od ove dvije, a odgovor ćemo pokušati dati u našoj maloj analizi

Poluvrijeme/kraj uz momčadi koje igraju u istom tempu

Kao što vjerojatno znate, prilikom oklade poluvrijeme/kraj vi dajete dvije različite prognoze, ishod prvog poluvremena i cijele utakmice.

Besplatno gledanje nogometnih utakmica

Oklada poluvrijeme/kraj razlikuje se od oklade poluvrijeme ili kraj, po tome što morate pogoditi i jednu i drugu okladu. Pa će vam tako za okladu poluvrijeme ili kraj forum iskusnih kladitelja reći da ju je lakše pogoditi, dok klasični poluvrijeme kraj nudi veće kvote.

Opcija poluvrijeme/kraj drukčija je i od svih onih tržišta koje odvajaju prvo i drugo poluvrijeme, jer za dobitak vam je dovoljno i da bude neriješeno u drugih 45 minuta ili čak da vaš favorit izgubi, ako je u prvom dijelu napravio razliku.

Ako izuzmemo dvoznake koje nude neke online kladionice, postoji 9 ishoda za ovu okladu:

 • 1/1 – domaćin vodi na poluvremenu i na kraju pobjeđuje,
 • 1/X – domaćin vodi na poluvremenu, a na kraju bude remi,
 • 1/2 – domaćin vodi na poluvremenu, a gost na kraju pobjeđuje,
 • X/X – remi na poluvremenu i na kraju,
 • X/1 – remi na poluvremenu, na kraju pobjeda domaćina,
 • X/2 – remi na poluvremenu, na kraju pobjeđuje gost,
 • 2/2 – gost vodi na poluvremenu i na kraju pobjeđuje,
 • 2/X – gost vodi na poluvremenu, a na kraju bude remi,
 • 2/1 – gost vodi na poluvremenu, a na kraju domaćin pobjeđuje.

Neke od spomenutih opcija nude zaista ogromne koeficijente i isplati ih se iskušati u različitim okolnostima, no mi ćemo se fokusirati isključivo na podebljavanje kvote na pobjedu favorita, a to možete dobiti igrajući 1/1 ili 2/2, ovisno tko je domaćin, a tko gost.

Klađenje uživo na nogomet

Ova oklada isplati se igrati isključivo na moćne momčadi koje igraju svih 90 minuta u istom, visokom tempu te nemilosrdno lome suparnika od prve minute. Može poslužiti i kad su u pitanju čvrste ekipe koje vole rano povesti pa čuvati postignutu prednost.

U prošlosti je Atletico bio dobra opcija za ovu okladu, no trenutno je u maloj krizi. Liverpool, Manchester City, Inter i Bayern ove sezone najviše daju na okladi poluvrijeme/kraj, ali i mnogi vladari manje uglednih nacionalnih liga, od Dinama i Salzburga do Šerifa i Crvene zvezde.

Hendikep uz momčadi koja se dižu kroz utakmicu

Oklada poluvrijeme/kraj otprilike će vam udvostručiti kvotu u odnosu na klađenje na čistu pobjedu, no uz hendikep ćete dobiti još za otprilike desetinku više, kladeći se na svog favorita da će uvjerljivo pobijediti.

Istina je, hendikep znači da momčad za koju ste sigurni da će lako trijumfirati starta sa zaostatkom na početku utakmice:

 • hendikep -1.5 ili 0:1 – favorit mora pobijediti s dva ili više razlike,
 • hendikep -2.5 ili 0:2 – favorit mora pobijediti s tri ili više razlike,
 • hendikep -3.5 ili 0:3 – favorit mora pobijediti s četiri ili više razlike.

Što veću razliku pri pobjedi prognozirate, to veći koeficijent, no mi ćemo se fokusirati na trijumf s najmanje dva razlike, koji ozbiljni igrači igraju u najviše slučajeva.

Klađenje na golove

To je oklada koja se preporučuje kada se radi o momčadima s izrazitom kvalitetom, no koje polako ulaze u utakmicu i polako lome protivnika. Takve ekipe nerijetko odigraju neriješeno u prvom dijelu, a zatim prorade u nastavku i u stanju su u manje od 5 minuta dvaput poentirati i tako sve riješiti.

Real Madrid dobar je izbor za hendikep okladu, ali i portugalski klubovi, poput Porta i Benfice, dok u Engleskoj Chelsea daje bolje rezultate pri ovoj okladi, nego poluvrijeme/kraj. Manchester City, Liverpool i Bayern pogodni su za obje opcije. Hendikep se može koristiti i uz mnoge druge klubove, ovisno o odnosu snaga s protivnikom.

U svakom slučaju, odluka koje tržište klađenja odabrati, između oklade na hendikep i oklade na poluvrijeme/kraj često odlučuje ishod vašeg listića. Zato dobro proučite prethodne rezultate obje momčadi, njihov stil igre i nogometnu filozofiju, kao i stanje s ozljedama, kako biste izabrali onu opciju povećavanja koeficijenta na pobjedu favorita, koja vas na kraju neće razočarati…

Što znači hendikep 0 1, a što hendikep 0 2?

Hendikep 0 1 znači da favorit mora pobijediti s najmanje dva razlika kako bi jedinica prošla. Hendikep 1 0 pak kaže da gostujuća momčad mora pobijediti s najmanje dva razlike kako bi dvojka bila dobitna. Tu je još hendikep 0:2 koji traži pobjedu domaćina najmanje tri razlike. Spomenimo još hendikep 0 3, odnosno tipovanje da će domaćin pobijediti s najmanje četiri razlike.

Što znači poluvrijeme/kraj 2/1, a što poluvrijeme/kraj 1/2?

Poluvrijeme/kraj 2/1 znači da gost mora voditi u prvom poluvremenu, a domaćim pobijediti na kraju. Poluvrijeme/kraj 1/2 znači da domaćin mora voditi u prvom poluvremenu, a gost na kraju pobijediti. Ove oklade nazivamo i klađenjem na preokret. Uz njih se vežu neke od najvećih kvota u online kladionicama.

Zašto koristiti hendikep i poluvrijeme/kraj?

Okladama na hendikep i poluvrijeme/kraj drastično dižete kvotu na vašem favoritu. Ove oklade su ključne za vašu dugoročnu strategiju, bilo da se kladite na nogomet ili na neki drugi sport s loptom.

Okreni kotač sreće