Kako se računa porez na kladionice u Hrvatskoj?

Kako se računa porez na kladionice

Porez na dobitak hrvatski kladitelji plaćaju na sve svoje dobitne listiće. Iznos provizije koju uzima država razlikuje se ovisno o vašem profitu, zbog čega donosimo mali vodič kako se računa porez na kladionice.

Igre na sreću unosan su posao u našoj zemlji. Sportske kladionice i online casina zarađuju milijune eura svakog mjeseca, a najuspješniji igrači također uspješno dolaze do vlastitog profita.

No, u cijeloj priči najbolje prolazi država, jer bez ikakvog rizika uzima ogroman novac na godišnjoj razini. Radi se o stotinama milijuna eura koji sjedaju u blagajnu Porezne uprave, od čega dio plaćaju priređivači igara na sreću, a dio igrači.

Pa tako licenca za online klađenje godišnje košta 400 tisuća eura, a tu je i dodatnih 5% poreza kojeg kladionice plaćaju na svoju dobit. Za poslovanje putem poslovnica plaća se dodatne 132 tisuće eura.

No, istina je da igrače zapravo ne zanima koliko kladionice daju državi, jer znaju da su sve one u plusu. Uostalom, nijedna nije propala još od neuspješne kladioničarske avanture Igora Štimca. Pa kad vam hrvatski kladitelj postavi pitanje kako se računa porez na kladionice, pritom misli na davanja koja on osobno mora dati, jednom kad ostvari dobitak.

U tu svrhu donosimo mali vodič kako se računa porez na kladionice, u kojem ćemo predstaviti porezne razrede namijenjene uspješnim igračima sportske prognoze…

Porez od 10% do 30%, ovisno o dobitku

Prije nego se posvetimo temi kako se računa porez na kladionice, valja podsjetiti da hrvatski igrači od samog početka klađenja u našoj zemlji plaćaju 5% manipulativnih troškova na svakom svom listiću.

To je cifra kojom priređivači sportskog klađenja štite svoju zaradu i tek u rijetkim promotivnim akcijama neće vam je naplatiti. Radi se o proviziji na koju smo navikli, no sredinom prošlog desetljeća pojavio se i porez na dobitak, kao dodatni odbitak od vaše zarade.

Siguran dobitak u klađenju

Prema aktualnom Zakonu o igrama na sreću, na svaki dobitni listić igrač mora platiti porez od najmanje 10%. Ako se radi o dobitku većem od 1327,23 eura, porez na dobitak raste na 15%. U slučaju listića s dobitkom iznad 3981,68 eura, platit ćete porez od 20%. Najveći porez od 30% platit ćete na dobitke veće od 66.361,40 eura.

Slične su to cifre onima koje igrači plaćaju prilikom dobitaka od lutrijskih igara. Zanimljivo, ako ostvarite sličan dobitak u online casinu, nećete državi morati platiti baš ništa. To je znakovit podatak za one koji se pitaju kako se plaća porez na kladionice pa mnogi od njih sve češće igraju slotove, rulet i kartaške igre na Internetu…

Treba li igrama na sreću porezna reforma?

Sada kada znate kako se plaća porez na kladionice, odnosno kako funkcioniraju davanja samih igrača, vjerojatno niste oduševljeni onime što ste pročitali.

Istina je, ovako osmišljen porez na dobitak vrlo je problematičan i trebalo bi ga barem malo prilagoditi modernim vremenima. Naime, ovaj koncept nastao je u doba kad se većina igrača kladila u poslovnicama, dok se danas hrvatski kladitelji klade na Internetu.

Kako dobiti na kladionici u 2023 godini

Zato bi bilo puno poštenije kada bi igrači plaćali porez na dobitak prilikom isplate zarade sa svog korisničkog računa. Naime, država u cijeloj priči uopće ne uzima u obzir izgubljene listiće korisnika. Nemoguće je svaki dan složiti dobitni listić, a onda kada još igrač mora dio ostvarenog dobitka dati državi, postaje priličan izazov završiti mjesec ili godinu u plusu, pogotovo za jednog početnika.

Zbog toga ako nas pitate kako se plaća porez na kladionice u poštenom okruženju, odgovor je – prilikom isplate novca s računa, a ne na svaki dobitni listić. Pa neka igrači u poslovnicama nastave plaćati porez na svaki papirnati listić, a modernim internetskim kladiteljima ipak bi trebalo izaći u susret.

To je tema koju bi domaća zajednica ozbiljnih kladitelja svakako trebala potegnuti, kako bi se sportsko klađenje u Hrvatskoj u budućnosti odvijalo u sasvim poštenim uvjetima…

Okreni kotač sreće