Što su isplatne linije i kako utječu na ishod igre na slotovima?

Isplatne linije

Isplatne linije odlučuju koje kombinacije simbola će igraču donijeti dobitak, zbog čega spadaju među najvažnije faktore pri igranju video slotova…

Ono kad se na ekranu pojavi hrpa istovjetnih simbola i pomisliš da to donosi veliki dobitak, a slot ti kaže da nisi dobio – ništa!

Istina je, svatko tko je pokušao zaigrati slotove u hrvatskim online casinima susreo se s pojmom isplatnih linija (eng. “slot paylines”), koje se razlikuju od igre do igre, a upravo o njima ovisi hoće li doći do isplate dobitka ili neće.

Pa tako postoje klasični slotovi sa samo jednom isplatnom linijom, onom u samoj sredini na kojoj se moraju složiti tri ili četiri istovjetna simbola. No, postoje i moderni slotovi s više od 200 isplatnih linija, što čini igru posebno uzbudljivom.

Nema sumnje, radi se o faktoru koji može značajno utjecati na vašu odluku isplati li se igrati neki video slot ili ne, zbog čega donosimo malu analizu što se iza njih skriva…

O čemu ovisi dobitak?

Kao što smo već spomenuli, moguće je da ekran bude pun istih simbola, a da svejedno vrtnja završi bez ikakve isplate.

To je povezano upravo s isplatnim linijama, koje određuju koja kombinacija simbola na ekranu donosi isplatu, a koja ne. U prvim slot igrama to je bilo isključivo vodoravno slaganje istovjetnih simbola, a zatim su se pojavile dijagonale, horizontalne dobitne linije, cik-cak kombinacije, kao i brojne druge isplatne varijante, koje je nemoguće dokučiti bez da proučite specifikacije same igre.

Isplatne linije obično uključuju tri, četiri i pet istovjetnih simbola na ekranu, u točno određenim kombinacijama, određenima pravilima slota. Neki video slotovi isplaćuju novac i za dva simbola, dok postoje i oni koji traže osam istih simbola na ekranu.

Najbolje slot igre - Beautiful Bones

Broj isplatnih linija razlikuje se od igre do igre. Naići ćete na neke s 10 ili manje isplatnih linija, dok recimo igra Beautiful Bones od Microgaminga ima čak 243 isplatne linije, složene od otprilike 10 tisuća kombinacija simbola koji se mogu pojaviti na ekranu…

Fiksne i varijabilne isplatne linije

Treba naglasiti da postoje slotovi u kojima igrač odlučuje koliko isplatnih linija će igrati, što je dodatni faktor koji može utjecati na ishod.

Radi se o slotovima s varijabilnim brojem isplatnih linija, u kojima možete odlučiti hoćete li igrati s maksimalnim brojem isplatnih kombinacija ili s ograničenim. Što manje isplatnih linija uključujete, to se od vas traži manji ulog, ali su i šanse da ćete pogoditi manje.

Pri takvim igrama igrač pokušava pogoditi u kojem trenutku mu se isplati napasti slot punom snagom, sa svim isplatnim linijama, a kada ne, s tim da neki smatraju da je dugoročni povrat igračima pri korištenju određene ograničene kombinacije isplatnih linija u nekoj igri bolji nego da se koriste sve linije.

S druge strane su slotovi s fiksnim brojem linija, u kojima uvijek iste linije isplaćuju novac, a na vama je podizanjem ili spuštanjem uloga taktizirati, pokušavajući pronaći put do zasluženog dobitka…

Jesu li isplatne linije ključ uspjeha?

Iako u marketinške svrhe razvojne tvrtke pokušavaju igračima sugerirati kako o broju isplatnih linija ovise i vaše šanse za zaradom, to ipak nije slučaj.

Naime, svaki slot ima u sebi RNG algoritam koji određuje koliki će biti povrat igračima (RTP), kroz duže vrijeme igranja. Ako neki slot ima nizak RTP, a velik broj isplatnih linija, ne isplati ga se koristiti.

Najbolje slot igre - Shining Crown

Što veći broj isplatnih linija, to će isplate biti češće, što će vaše igranje učiniti zabavnijim i ugodnijim. Međutim, postoje slotovi poput Shining Crowna od EGT-a, koji ima samo 10 isplatnih linija i neće vas tako često počastiti dobitnom linijom, ali ima visok RTP i pobrinuo se za neke od milijunskih dobitaka u Hrvatskoj.

Dakle, tko želi česte isplate, svakako treba birati slotove s mnogo isplatnih linija. No, presudan faktor ipak je povrat igračima (RTP), koji u kombinaciji s visokom volatilnosti, odnosno velikim dobicima koje povremeno baca može dovesti do vaše dugoročne zarade, ali i isplate progresivnog jackpota…

Okreni kotač sreće