5 razloga zašto je Formula 1 odličan sport za klađenje!

Formula 1 - odličan sport za klađenje

Elitno automobilističko natjecanje ne samo što je uzbudljivo za pratiti, već može biti i odličan sport za klađenje, koji znalcima redovito isplaćuje zaslužene dobitke…

Ako postoji sport u kojem igrač ima određenu prednost nad kladionicom, onda je to definitivno Formula 1! Barem to vrijedi u Hrvatskoj, gdje slučajno ili namjerno, priređivači igara na sreću nude prilično velikodušne koeficijente tijekom svakog F1 vikenda.

Radi se o natjecanju koje je prilično jednostavno za pratiti, jer se na terenu nalazi tek dvadesetak aktera, manje nego na jednoj nogometnoj utakmici. O svakom vozaču lako je saznati sve što vas zanima, kao i o svakom od bolida, a dinamične promjene u odnosu snaga uoči svake utrke daju priliku kladitelju da ulovi izdašan i obećavajući koeficijent, pod uvjetom da brzo reagira.

U svakom slučaju, Formula 1 odličan je sport za klađenje, a ovdje ćemo navesti pet glavnih razloga zašto je to tako…

Mali broj uključenih igrača

Iako se radi o jednom od sportova s najvećim brojem pratitelja, zapravo se na Formulu 1 kladi jako malo fanova, a među njima većina nije objektivna i bira krive oklade. Pogotovo to vrijedi u Hrvatskoj.

Zbog toga kladionice ne pridaju veliku pažnju Formuli 1 i stalno im se događaju gafovi, koje brz i pronicljiv igrač bez milosti pretvara u dobitak.

Svakako pomaže što se utrke održavaju tek jednom tjedno ili svaka dva tjedna pa bookmakeri zaborave što su prošli put zabrljali i opet upadnu u istu zamku, a financijski gubitak im i nije pretjerano velik, jer nema puno uključenih kladitelja pa ih i tako nije briga. Dakle, elitno utrkivanje bolida još uvijek živi u sjeni drugih, popularnijih sportova na kladionici i dok je tako bit će itekako pogodno natjecanje za klađenje…

Stroj važniji nego u drugim sportovima

Nema sporta u kojem sudionici ovise više o opremi koju imaju na raspolaganju, od Formule 1. Svaki bolid je različit i tko vozi sporiju mašineriju, nema velikih izgleda boriti se na samom vrhu.

Baš zbog toga je lakše predvidjeti konačni ishod, jer stroj je pouzdaniji od čovjeka, a u Formuli 1 ima ključnu ulogu.

U posljednjih dvadesetak godina bolidi se manje kvare nego prije, što dodatno olakšava posao igračima pa prognoziranje F1 utrkivanja ostaje jedan od najlakših zadataka pri sportskom klađenju…

Iznenadne promjene odnosa snaga

Najveća pogreška pri klađenju na Formulu 1 svakako je uplata prije nego što jurnjava na stazi uopće počne. Naime, tijekom vikenda se svašta može dogoditi i treba reagirati u pravi čas, kad se pojave prave informacije, vrijedne gotovo sigurnog dobitka.

To može biti nečija iznenadna kazna, pokvareni motor, oštećeni bolid, kiša koja samo što nije počela padati ili jednostavno otkrivene karte, kada odjednom jedan vozač počne voziti pola sekunde brže krugove od konkurencije.

Sve se to odvija u petak i subotu, a ponekad i samo pola sata prije nedjeljne utrke. Iskusni igrači, koji primaju prave informacije odmah će reagirati i uzeti ponuđeno, od hrvatskih bookmakera kojima čini se uvijek treba vremena da shvate što se zapravo događa…

Zlata vrijedni slobodni treninzi

Jedna od najboljih stvari pri klađenju na Formulu 1 svakako je mogućnost praćenja brzine na stazi pojedinih sudionika, kroz slobodne treninge u petak i subotu.

Riječ je o tri runde po sat vremena, tijekom kojih nije važno tko će završiti prvi u poretku, no svejedno itekako dobro otkrivaju odnose snaga među bolidima i vozačima.

U Hrvatskoj neke kladionice toliko ih neozbiljno shvaćaju da dopuštaju klađenje za vrijeme njihovog trajanja, poput SuperSporta, a uvijek bude onaj trenutak kad netko ubaci perfektan krug i otkrije da je favorit za visok plasman u kvalifikacijama, uz primamljivi koeficijent koji možete uloviti, postavljen na temelju nekih algoritama koji više ne drže vodu…

Dueli kvalifikacija i klađenje na odustajanja

Formula 1 također nudi dva posebna tipa oklada, koje zaista omogućuju obećavajući put do dobitka. Prije svega su to dueli na kvalifikacijama, u kojima imate pravo prognozirati koji od dva vozača će ostvariti bolju startnu poziciju.

U kvalifikacijama se vozi punom snagom, po jedan ili dva kruga kroz tri runde. Kroz 70 krugova nedjeljne utrke svašta se može dogoditi, ali u subotu nema mjesta kalkulacijama, ali ni iznenađenjima. Što je najbolje, u duelu vaš vozač ne mora pobijediti i biti najbrži. Dovoljno je da bude na petom ili sedmom mjestu, ako protivnik završi iza njega. A hrvatski bookmakeri nerijetko stavljaju u dvoboj dva vozača koji uopće nisu ravnopravni.

Tu su i famozna odustajanja, s ogromnim koeficijentima da netko neće doći do cilja. Bilo bi zaista nemoguće predvidjeti tko će prerano završiti nastup, a tko ne, da nema informacija o kvarovima koje budu dostupne uoči starta utrke. Ako je u pitanju motor, ovjes ili mjenjačka kutija, iskusni kladitelj će sigurno reagirati.

Neki pak vozači oštete svoj bolid prilikom izviđanja staze, pola sata prije starta, što bookmakeri uopće ne registriraju, dok netko ne uplati ozbiljan novac da taj bolid neće stići do cilja.

Sve u svemu, klađenje na Formulu 1 ima brojne prednosti u odnosu na klasične sportove, a predvidljivije je od MotoGP-a i WRC-a, zbog čega bi svaki zaljubljenik u elitno automobilističko natjecanje trebao iskušati svoje znanje prognozirajući ishod utrka, pod uvjetom da ga krasi objektivnost, kao i sposobnost odvajanja bitnih od nebitnih informacija…

Okreni kotač sreće