Klađenje na MotoGP – tipovi oklada i najbolje strategije

Klađenje na MotoGP

Svjetsko motociklističko prvenstvo nudi pregršt utrka za klađenje svake sezone, a što je najbolje, MotoGP spada među sportove u kojima se definitivno može nadmudriti bookmakere.

Nema sumnje, motosport je itekako pogodan za sportsko klađenje, jer mašinerija koja igra središnju ulogu u automobilističkim i motociklističkim utrkama čini ishod samih natjecanja izvjesnijim nego kad se radi o igri s loptom.

Znamo da je klađenje na Formulu 1 istinskim znalcima gotovo siguran put do profita, kroz duže vremensko razdoblje, a tu je i MotoGP iliti Svjetsko motociklističko prvenstvo koje je u ponudi hrvatskih kladionica već više od 20 godina.

Dovoljno je reći da smo se mogli kladiti na ishod motociklističkih utrka još od doba Kennyja Robertsa Juniora da bude jasno koliko dugu tradiciju ovaj sport ima među domaćim kladiteljima, kojima se povremeno smiješi fantastična MotoGP zarada, zbog čega donosimo malu analizu oklada koje vrijedi igrati na ovom atraktivnom sportu…

Koja klasa je najbolja za MotoGP klađenje?

U Svjetskom motociklističkom prvenstvu postoje tri klase: MotoGP, Moto2 i Moto3. Većina se kladi na “kraljevsku klasu”, odnosno MotoGP u kojem sudjeluju najbolji vozači današnjice, što nije pogrešno, jer često bude zicera koje vrijedi zgrabiti.

Klađenje Motogp

No, iz naših iskustava najbolje rezultate klađenja davala je Moto2 klasa, u kojoj su vozači već dovoljno mentalno zreli kako bi bili pouzdani tijekom nedjeljnog utrkivanja, a motori su dovoljno snažni da razlike među njima u ciljnoj ravnini budu značajne.

Što se pak Moto3 klase tiče, tu nastupaju mladi vozači na motociklima slabije kubikaže, što znači da većina utrka završava zajedničkim ulaskom u cilj pet do deset vozača. To često bude lutrija pa se isplati igrati uglavnom na autsajdere, iako je možda najbolje potpuno preskočiti prognoziranje ove klase…

Koje MotoGP oklade vrijedi igrati?

Za razliku od Formule 1 koja ima tendenciju smanjivanja prostora kojeg vozači imaju za testiranje, u motociklističkim utrkama još uvijek postoje čak četiri slobodna treninga te dvije runde kvalifikacija, a u nedjelju i 20 minuta zagrijavanja prije starta utrke.

Moto utrke klađenje

Tu se krije pregršt informacija koje će vam olakšati prognoziranje ishoda utrkivanja, s tim da hrvatske kladionice u svojoj ponudi imaju duele vozača, što je najlakši put do dobitka.

Naime, vaš favorit može završiti sedmi, a da svejedno listić bude dobitan, ako je protivnik u duelu završio iza njega ili odustao. Kombinacija dva do tri duela vozača, s ukupnom kvotom oko 3.00 ili većom može biti izuzetno moćna i predstavlja odličan dugoročni plan klađenja.

Kladiti se možete i tko će pobijediti, kao i na plasman na pobjedničko postolje te mjesto među šestoricom, osmoricom ili desetoricom najboljih, ovisno o kladionici u kojoj igrate.

Tu sve ovisi kako su bookmakeri postavili koeficijente. MotoGP konkurencija je posljednjih godina izjednačena, zbog čega znaju katastrofalno pogriješiti i ponuditi visoku kvotu koju se itekako isplati zgrabiti, samo se pobrinite da reagirate što prije, jer kladionice nakon nekog vremena uoče svoj gaf pa ga isprave ili u potpunosti blokiraju mogućnost uplate listića…

Kiša kao prilika za zaradu

Motociklizam je u Hrvatskoj u prošlosti bio neiscrpan izvor lakih dobitaka, pogotovo u
Prvoj Sportskoj Kladionici čiji su bookmakeri početkom milenija uporno nudili ovaj sport nedjeljom, a o njemu nisu znali ništa.

MotoGP klađenje

Sjećamo se kako je Daijiro Kato svojedobno u Japanu u klasi 250cc bio brži od svih na treninzima skoro sekundu po krugu, a svejedno je PSK na njegovu pobjedu stavio koeficijent 20, jer nisu za njega čuli ranije.

Takvi gafovi posebno su bili izraženi po kiši, jer u motociklizmu postoje specijalisti za mokru stazu koji dođu na svoje tek kad krene pljusak. Chris Vermeulen i spomenuti Kenny Roberts Jr. bili su majstori poznati po senzacionalnim kišnim vožnjama u svoje vrijeme, uz kvote koje su išle do 50 na njihovu pobjedu, a takve vozače bilo je moguće detektirati i u nižim klasama.

Danas online kladionice koriste središnji sustav određivanja koeficijenata i nisu toliko sklone gafovima, no motociklističke specijaliste za kišu nijedan algoritam ne može obuzdati.

Zato ako vidite da je pola sata prije utrke pala kiša, svakako reagirajte i odigrajte na one vozače koji su se pokazali majstorima po mokroj stazi. Trenutno su to Jack Miller i Miguel Oliveira, no pratite pozorno utrke koje dolaze, kako biste uoči nova imena specijalista za kišu. Na njih su koeficijenti uvijek izdašni, a kad jednom krene nevrijeme veliki su izgledi da zablistaju.

U svakom slučaju, praćenjem slobodnih treninga te proučavanjem forme iz prethodnih utrka, kao i tradicionalnih rezultata na nekoj stazi sigurno možete detektirati barem jedan ili dva događaja koji bi se trebali pretvoriti u realnost. A tu je onda još i kiša, kao faktor koji ide u prilog kladitelja pa pratite vremensku prognozu i budite blizu izvorima informacija ako jednom pljusne prije početka utrkivanja…

Isplati li se klađenje na MotoGP?

Kao i ostali sportovi utrkivanja, MotoGP zna ponuditi rezultate koje znalcu nije problem pogoditi. Bookmakeri ga pak ne prate previše detaljno i to otvara priliku uloviti zaista odličnu kvotu, za koju su veliki izgledi da će rezultirati dobitkom.

Koje oklade na MotoGP daju najbolje prolaze?

Dueli vozača daju najbolje rezultate, jer vaš favorit može završiti na 10. mjestu i svejedno vam donijeti dobitak, pod uvjetom da je njegov protivnik završio iza njega. Oklade na pobjedu i plasman među 3 također mogu biti odlične opcije, no samo ako ste detaljno proučili odnos snaga MotoGP vozača tog vikenda.

Je li MotoGP najbolji sport za klađenje?

MotoGP spada među najbolje sportove na koje možete uplatiti svoj listić. No, Formula 1 još je izglednija za sastavljanje dobitnog listića, jer nema toliko odustajanja i sudara kao na motociklističkim utrkama.

Okreni kotač sreće