Kako kladionice određuju koeficijente?

Kako kladionice određuju koeficijente

Priređivači sportskog klađenja svakog dana ponude tisuće kvota igračima. U ovoj analizi otkrivamo kako kladionice određuju koeficijente i gdje se skriva prilika za dolazak do zarade.

Milijuni listića svake se godine uplate u hrvatskim online kladionicama. Neki od njih imaju prognozu samo jednog sportskog događaja, drugi su kombinacijski ili čak sistemski. A na svakom listiću nalaze se koeficijenti pomnoženi zajedno s ulogom, kako bi vam dali iznos vaše potencijalne zarade, umanjene za manipulativne troškove i porez na dobitak.

Kvote variraju od malih poput 1.20 i 1.30, sve do onih izdašnih kao što su 4.50 i 5.75 pa i ogromnih od preko 100. Upravo o njima ovisi koliko možete zaraditi ako vaša sportska prognoza bude točna, zbog čega se mnogi pitaju kako kladionice određuju koeficijente.

Radi se o kompleksnom izračunu koji uzima u obzir brojne faktore, a sve danas kreće od središnjeg svjetskog sustava za određivanje kvota, na koji su pretplaćene i sve hrvatske sportske kladionice…

Betradar šalje inicijalne kvote

U Hrvatskoj su sportske kladionice u počecima same određivale koeficijente, na radost vlastitih korisnika. Tu je bilo ogromnih pogrešaka pa ste mogli dobiti kvotu 30 na vozaču motora koji je bio sekundu brži na treninzima od svih, da bi na kraju pobijedio s ogromnom razlikom ispred konkurencije.

Kako se računa porez na kladionice

Nažalost, danas više tako ne funkcionira kako kladionice određuju koeficijente. Naime, postoji vodeći globalni sustav za određivanje kvota, poznat pod nazivima Betradar iliti Sportradar.

Radi se o multinacionalnoj kompaniji sa sjedištem u Švicarskoj koja je određivanje tečajeva dovela do savršenstva. Model kojeg koristi Betradar vrlo precizno određuje izglede za pobjedu svih uključenih u utakmicu, kao i šanse za sve dodatne opcije na koje se možete kladiti.

Zbog toga su sve hrvatske kladionice pretplaćene na ovaj sustav i dobivaju gotov izračun matematičke vjerojatnosti za neku utakmicu, na temelju snage pojedinih momčadi i pojedinaca, ali i drugih faktora, kao što su stanje s ozljedama, međusobni omjer, trenutna forma pa i vremenski uvjeti.

Nakon toga bookmakeri dodatno modificiraju dobivene kvote kako bi pokušali osigurati značajan profit online kladionicama, u kojem god smjeru utakmica otišla. Drugim riječima, postoji globalna baza za postavljenje kvota, no uz pitanje kako kladionice određuju koeficijente važno je naglasiti da su potrebne i kasnije promjene, na temelju ponašanja korisnika na tržištu klađenja…

Mogući propusti nakon inicijalnih kvota

Oni koji pokušavaju saznati kako kladionice određuju koeficijente prije svega se nadaju da će pronaći pukotinu u sustavu, kroz koju igrač može doći do sigurnog dobitka.

Zahvaljujući već spomenutom Betradaru tih je pukotina znatno manje nego u prošlosti, no još uvijek postoje. Naime, okolnosti se mogu promijeniti na sam dan utakmice, odnosno utrke pa ako bookmaker ne reagira na pravi način, igrači će se naći u prednosti.

Igre na sreću - kako dobiti na kladionici

Pa je tako moguće da trener ostavi svog najboljeg igrača na klupi ili se ozlijedi na zagrijavanju pola sata prije utakmice, što u potpunosti mijenja odnos snaga na terenu. Kladitelj koji posjeduje tu informaciju može iskoristiti situaciju i uloviti izdašnu kvotu, pod uvjetom da bookmaker prije ne reagira i promjeni postavljene tečajeve.

Ta visoka volatilnost izgleda da će neka oklada postati dobitna posebno dolazi do izražaja u automoto sportovima. U Formuli 1 kiša može u sekundi odrediti hoće li izaći sigurnosni automobil ili neće, a znaju se iznenada pojaviti i informacije o kvarovima, nekoliko minuta prije početka utrke. Zato igrač koji sjedi pred Twitterom i prima prave podatke može nadmudriti bookmakere, u Hrvatskoj prilično spore kad je u pitanju branjenje od lukavih oklada na automobilizam.

Pritom morate biti zaista brzi, jer jedan od faktora kako kladionice određuju koeficijente definitivno je i ukupan ulog uplaćen na neku okladu. Ako je on velik, bookmaker može umanjiti neku kvotu, ali i blokirati klađenje.

Uglavnom, ako vas zanima kako kladionice određuju koeficijente prije svega morate znati da su danas sve one umrežene i dobro oboružane kvalitetnim podacima. Uvijek si pokušavaju stvoriti malu prednost, stavljanjem kvota 1.90 i 1.90 na ravnopravne suparnike, umjesto 2.00 i 2.00. No, uz sve to greške bookmakera se događaju i ako reagirate u pravom trenutku, možete ih nadmudriti. To se javlja u gotovo svakom sportu, a posebno u onima u kojima pogađate ishod utrkivanja…

Okreni kotač sreće