Klađenje na utrke konja – kako prognozirati konjički sport?

Klađenje na konjičke utrke

Možda u Hrvatskoj utrke konja nikad nisu stekle veliku popularnost u očima zaljubljenika u sportsko klađenje, no riječ je zapravo o natjecanju koje je otvorilo put današnjim kladionicama i isplatilo neke od najvećih dobitaka…

Nema sumnje, konjičke utrke su bile i ostale sinonim za klađenje. Još u doba starog Rima padale su oklade na utrke dvokolica, održavane u raskošnim arenama, uz ludu atmosferu i vrlo opasne uvjete, kako za vozače, tako i za konje.

Početkom 17. stoljeća konjički sport praktički je započeo službenu eru sportskog klađenja, jer su u Britaniji za vrijeme kralja Jamesa Prvog upravo na utrkama konja okupljeni navijači redovito uplaćivali novac, prognozirajući tko će pobijediti.

Klađenje na konjičke utrke - start

Utrke ovih plemenitih životinja udarile su i temelje modernih kladionica u 20. stoljeću, a u Velikoj Britaniji tradicionalni priređivači igara na sreću, poput Williama Hilla još uvijek iz tjedna u tjedan veliku pažnju pridaju upravo ovom sportu, a igrači to podržavaju s nekoliko milijardi uloženih funti svake godine.

Riječ je o sportu koji gotovo da ne bi postojao da nema klađenja, a u doba online kladionica postao je dostupan u cijelom svijetu, uključujući i Hrvatsku.

Baš zbog toga donosimo detaljnu analizu najboljih strategija i oklada na atraktivno utrkivanje konja, kako bi naši kladitelji uočili prilike za zaradu, prognozirajući ishod jurnjave na najpoznatijim svjetskim hipodromima…

Najveći dobitci u povijesti

Upravo uz konjički sport povezuju se do danas najveći zabilježeni dobitci na sportskom klađenju. Pa je tako britanski igrač pod imenom Steve Whiteley prije desetak godina za samo dvije uložene funte dobio 1.5 milijuna funti (nešto više od 13 milijuna kuna), zahvaljujući kombinacijskom listiću sa šest različitih pobjednika konjičkih utrka, održanih u istom danu.

Fred Craggs ulovio je milijun funti za samo pedeset penija uloga 2008. godine, uspješno prognozirajući osam različitih utrka konja, uz pogođeni koeficijent 2.000.000!

Klađenje na konjičke utrke - jurnjava

To samo pokazuje zašto je konjički sport tako popularan za klađenje, jer moguće je uz mali broj kombinacija sastaviti listić s vrtoglavom potencijalnom isplatom. Takva prognoza katkad se zaista pretvori u realnost, što su pojedini sretnici već uspjeli dokazati…

Klasične konjičke oklade

Ako se želite na što jednostavniji način kladiti na utrke konja, onda su za vas klasične oklade, koje nudi svaka specijalizirana kladionica za konjičke utrke:

  • Win – prognoziranje pobjednika utrke. Ide u pravilu uz prilično visoke koeficijente na većini opcija.
  • Place – klađenje da će konj završiti u najgorem slučaju na drugom mjestu, uz nešto manju kvotu.
  • Show – uplata da će konj završiti na pobjedničkom postolju, među trojicom najboljih, uz solidan, ali ne pretjerano visok koeficijent.

U ovu kategoriju možemo ugurati i “Across the board” okladu, pri kojoj se istovremeno kladite na pobjedu, minimalno drugo mjesto ili postolje vašeg konja. Ulog se raspoređuje na ove tri opcije, a svaka donosi dobitak ako se dogodi, no uz umanjeni koeficijent.

Zanimljivo, za razliku od Formule 1 i drugih vrsta utrkivanja, rijetko ćete u konjičkom sportu pronaći ponuđen “duel konja”, odnosno klađenje jednog jahača protiv drugog. Razlog je velik broj utrka na svakom hipodromu svakog dana, uz koji idu tek tradicionalne oklade, no ako uspijete naći specifične duele, svakako ih uzmite u obzir. Druge vrste utrkivanja naučile su nas da je ovo tržište klađenja zapravo najpogodnije za dolazak do dobitka…

Egzotične oklade

U konjičkom sportu postoji ono što kladionice nazivaju egzotičnim okladama, iako u njima nema baš previše toga neobičnog. Radi se o sljedećim opcijama:

  1. Exacta – pogađate koja dva konja će završiti prvi i drugi na utrci.
  2. Trifecta – pogađate koja tri konja će završiti na pobjedničkom postolju.
  3. Superfecta – pogađate koja četiri konja će završiti na četiri najbolje pozicije.

Ako igrate egzotično, možete se kladiti na točan poredak, ali i odabrati konje pa da vam bude svejedno u kojem redoslijedu zauzimaju tražene pozicije.

Pa tako postoji Quinella, oklada pri kojoj pogađate pobjednika i drugoplasiranog konja na utrci, a nije bitno tko će od dva odabrana konja ući prvi u cilj, a tko drugi, važno da su ispred ostalih.

Klađenje na konjičke utrke po zimi

Postoji i “boxing”, odnosno mogućnost izbora većeg broja konja, među kojima tražite dva, tri ili četiri najbolja, što je svojevrstan sistemski listić i traži veći ulog, a donosi manju isplatu.

Takav sistem može se igrati i uz “key”, odnosno jednog konja kojeg u Superfecti igrate da će sigurno pobijediti, dok je za ostala tri svejedno u kojem će ga poretku slijediti. Na taj način vaš sustav ima manje kombinacija pa traži nešto manji ulog i donosi veću isplatu…

Najprestižnije konjičke utrke

Utrke konja danas izazivaju strast i uzbuđenje od Hong Konga i Australije do Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

Među najvažnije utrke godine svakako spada Royal Ascot, festival britanske tradicije i šešira u lipnju, kojeg u publici prati i kraljica Elizabeta. Radi se o slavnom trkalištu u provinciji Berkshire, koje okuplja najbolje jahače i konje današnjice, kroz šest dana utrkivanja.

The Grand National održava se pak u Liverpoolu, na stazi dugoj čak 6,9 kilometara, na kojoj konji moraju preskakati čak i prepone, kroz dva kruga utrkivanja. Riječ je o jednoj od najtežih utrka u svijetu konjičkog sporta, a pobjedniku na kraju pripada 375.000 funti, što je pola ukupnog nagradnog fonda.

Klađenje na konjičke utrke - završnica

Prix de l’Arc de Triomphe odvija se u Parizu, na hipodromu dugom 2,4 kilometara i tu se održavaju utrke još od sredine 19. stoljeća, trenutno pod pokroviteljstvom Katara. Nagradni fond od 5 milijuna eura čini ovo događanje jednim od najbolje plaćenih u svijetu konjičkog sporta.

A Kentucky Derby najpoznatija je američka utrka, s nagradnim fondom od tri milijuna dolara. Radi se o hipodromu u dužini dva kilometra i utrkama koje munjevito brzo prolaze pred očima oduševljenih navijača u gradu Louisvilleu.

Uz Belmont Stakes i Preakness Stakes čini trio najpopularnijih utrka u SAD-u, a tko ih sve pokori, osvaja Triple Crown konjičkog sporta…

Virtualne utrke konja

U hrvatskim online kladionicama uvijek ćete u ponudi naći utrke konja, ali one virtualne. Na prvi pogled izgledaju slične pravima, no zapravo su pogonjene generatorom nasumičnih brojeva (RNP) koji odlučuje o ishodu vašeg listića.

Imate priliku kladiti se na pobjednika, ali i hoće li konj zauzeti jedno od prva dva mjesta ili završiti na pobjedničkom postolju. Egzotične oklade najčešće nisu dostupne.

Virtualne utrke konja

Tko će prvi proći ciljem odlučuje kompleksni algoritam, koji uzima u obzir koeficijente na svakog konja prije utrke, ali i nasumično generirani umnožak koji može na kraju na vrh poretka gurnuti i nekog s visokim koeficijentom na pobjedu.

Radi se o utrkivanju kojeg nije lako predvidjeti i na njemu nema smisla bazirati vašu dugoročnu strategiju klađenja, već vam preporučujemo tek povremeno se zabavljati klađenjem na virtualne konje…

Najbolje strategije klađenja

Kad je u pitanju konjički sport, nikad nije pametno igrati na male koeficijente, jer puno se toga može dogoditi tijekom utrke i ne možete biti sigurni u kakvom su fizičkom stanju jahač i njegov konj.

Zato se u pravilu ukupni koeficijenti na listiću ispod 3.00 ne isplate, dok postoje izgledi da se sve poklopi pa da pogodite kvotu i iznad stotke, što vam daje priliku razvijati sustav u kojem ne morate redovito nizati dobitke, kako biste bili u plusu.

Nije loše igrati listiće u kojima pokrivate više različitih opcija, kao što je Quinella, jer tako povećavate svoje izglede za dolazak do dobitka.

A “sveti gral” klađenja na konjički sport svakako je Superfecta, odnosno pogađanje točnog redoslijeda prva četiri konja u cilju. Tu je moguće uloviti ogroman koeficijent, ali nije ga lako pogoditi pa ovo igrajte samo kad se osjećate posebno moćno i samopouzdano.

Klađenje na konjičke utrke - strategije

Najbolji savjet za klađenje na konjički sport svakako je pogledati što više utrka putem live streaminga i upoznati se sa snagom pojedinih natjecatelja, kao i karakteristikama svakog od hipodroma. Počnite s manjim ulozima prije nego ovladate zakonitostima ovog utrkivanja i uvijek se pokušajte što bolje informirati prije uplate pravog novca, putem Twittera i različitih relevantnih izvora.

Kad jednom usvojite potrebno znanje o konjičkim utrkama, budite hrabri i igrajte agresivno, jer radi se o sportu koji isplaćuje velike dobitke i ne isplati ga se igrati na sigurno…

Najčešće postavljana pitanja

Nude li hrvatske kladionice konjičke utrke?

Za razliku od britanskih kladionica, u domaćima nećete pronaći klađenje na utrke konja, iz tjedna u tjedan. U ponudi su uglavnom virtualne utrke konja, pogonjene generatorom nasumičnih brojeva. Ipak, one najpoznatije i najprestižnije povremeno ćete ipak naći među ponuđenim okladama, pogotovo u ljetnim danima, kada ostali sportovi miruju.

Koja je najbolja oklada na utrke konja?

Mnogo je načina kako uplatiti dobitni listić na konjičkom sportu. Najjednostavnije je igrati na pobjednika utrke, no ako želite uloviti veću kvotu, uvijek možete pogađati prve tri pozicije ili više pobjednika u istom danu. Uz "boxing" tip oklade možete pak slagati sisteme, koji vam daju više opcija za dobitak, a nekad je čak najbolja opcija kladiti se da neki konj neće biti među prva tri, uz vrlo primamljive koeficijente koji se isplate u uvijek neizvjesnoj konkurenciji.

Koji koeficijent gađati na konjičkim utrkama?

Utrke konja poznate su po nekima od najvećih isplata u povijesti sportskog klađenja. Baš zbog toga isplati se gađati što veći koeficijent, minimalno 3, a slobodno se povremeno odlučite i za kvotu iznad 100. Ovdje favorit uvijek može zakazati, jer ne znamo u kakvom je fizičkom stanju pojedini konj i zato se uvijek najviše isplati igrati na iznenađenja.

Okreni kotač sreće