EuroBasket prijenos 2023 – Gdje gledati i koje su kvote?

EuroBasket 2023

Pročitajte gdje gledati polufinala EuroBasketa 2023 za žene koje se održava u Areni Stožice u Ljubljani.

Ovogodišnji EuroBasket u ženskoj konkurenciji je 39. izdanje tog natjecanja u povijesti. Najuspješnija nacija više ne postoji, a riječ je o Sovjetskom savezu čije su košarkašice čak 21 put osvajala europsku smotru uključujući i niz od 17 uzastopnih između 1960. i 1991. godine. Izuzev njih, više od jedne titule imaju samo košarkašice Španjolske (4), Rusije (3), Francuske (2) i Srbije (2).

Braniteljice naslova su baš Srpkinje, no titulu neće obraniti jer ih je u četvrtfinalu deklasirala reprezentacija Belgije. S druge strane, reprezentativke Francuske, koje su izgubile nevjerojatnih posljednjih 5 uzastopnih finala, su i ovog puta među četiri najbolje europske reprezentacije, a o četvrtfinalima ćemo nešto opširnije u sljedećim pasusima.

Što smo vidjeli u četvrtfinalu EuroBasketa?

Izuzev prve utakmice četvrtfinala, one između Mađarske i Češke, sve tri preostale utakmice su bile jednosmjerne ulice. Ipak, ići ćemo redom. U Arenu Stožice su prve izašle košarkašice Mađarske i Češke, a Mađarice su opravdavale status favoritkinja kroz gotovo cijeli susret pa su tricom Veronike Kanyasi na dvije i pol minute prije kraja treće četvrtine došle do velikih +17. Nakon toga je uslijedio nevjerojatan niz Čehinja od 22-6 kojim su došle do samo -1.

Čehinje su uspjele doći i do vodstva od 61:60 polaganjem Katerine Zeithammerove samo osam sekundi prije kraja susreta, no u posljednjem napadu Debora Dubei postiže koš s poludistance za pobjedu od 62:61 i plasman u polufinale.

Nakon njih su na parket izašle košarkašice Belgije i Srbije, a Belgijke su susret na svoj mlin odvele već nakon prvih 5 minuta kada su vodile s 14:0. Već do kraja prve četvrtine je bilo 20 poena razlike (28:8), a do kraja i gotovo nestvarnih – 40 (93:53). Na ovoj utakmici se u povijest EuroBasketa upisala Emma Meesseman koja je s 15 poena, 13 skokova i 10 asistencija postala prva košarkašica u povijesti natjecanja koja je uknjižila triple-double učinak.

Sličan scenarij iz te utakmice, gledali smo i u sljedećem ogledu, onom između Francuske i Crne Gore. Francuskinje su na predah između prve i druge četvrtine otišle s vodstvom od 23:9, a pošto su dobile svaku od četiri četvrtine, ta je prednost samo rasla te je u konačnici iznosila 43 poena razlike – 89:46. Dominirale su dvije košarkašice na centarskim pozicijama – Marieme Badiane s 20 poena i 7 skokova te Sandrine Gruda sa 18 poena i 4 skoka.

U posljednjoj utakmici četvrtfinala nismo vidjeli pobjedu od 40 razlike, no ni ona od 25 poena razlike ne zvuči primamljivo. Španjolska je dobivši sve četiri četvrtine slavila sa 67:42 protiv Njemačke i tako izbukirala posljednju kartu za polufinale.

Tako su sve tri reprezentacije, izuzev Francusku koja je domaćin Olimpijskih igara, izborile plasman na olimpijski kvalifikacijski turnir.

Kakav je polufinalni program i koje su kvote?

Polufinala su na rasporedu u subotu, a od 17:45 po hrvatskom vremenu igraju Španjolska i Mađarska, dok će od 20:45 na parket izaći Belgija i Francuska. Koeficijenti su već poznati u većini kladionica pa ćemo ih pretresti kroz prizmu četiri ponajveće online kladionice u Hrvatskoj. Napominjemo da se utakmice mogu gledati na programu SportKluba kao i na većini online kladionica.

  • Favbet: Španjolska (1.25) – Mađarska (4.00)
  • Germania: Španjolska – Mađarska (u trenutku pisanja članka, kvote nisu poznate (klikom na link, možete pogledati je li došlo u ponudu)
  • PSK: Španjolska (1.35) – Mađarska (3.60)
  • Mozzart: Španjolska – Mađarska (u trenutku pisanja članka, kvote nisu poznate (klikom na link, možete pogledati je li došlo u ponudu)

 

  • Favbet: Belgija (1.70) – Francuska (2.15)
  • Germania: Belgija – Francuska (u trenutku pisanja članka, kvote nisu poznate (klikom na link, možete pogledati je li došlo u ponudu)
  • PSK: Belgija (1.75) – Francuska (2.30)
  • Mozzart: Belgija – Francuska (u trenutku pisanja članka, kvote nisu poznate (klikom na link, možete pogledati je li došlo u ponudu)

Koliko uspjeha imaju polufinalistice na Europskim prvenstvima?

Kao što smo već spomenuli na početku, Španjolska je najuspješnija nacija koja još uvijek postoji pod tim imenom s četiri titule, a uz to još imaju i jedno srebro te pet brončanih medalja. Francuskinje su dosad igrale čak 10 finala uključujući i pet posljednjih koje su, gotovo je nemoguće, sve izgubili pa je njihov konačni saldo – dvije zlatne medalje, 8 srebrnih te jedna brončana.

S druge strane, Belgija i Mađarska se nemaju s čime naročito pohvaliti. Belgija ima tek dvije bronce osvojene 2017. i 2021. godine, dok je Mađarska skupila dvije srebrne i pet brončanih medalja, međutim posljednja medalja datira iz 1991. godine.

Što se međusobnih ogleda tiče, košarkašice Mađarske i Španjolske su odigrale četiri utakmice u posljednje dvije godine, dvije prijateljske i dvije u sklopu kvalifikacija za ovaj EuroBasket. Uspješnija je bila Španjolska s tri pobjede i jednim porazom.

  • Mađarska – Španjolska 77:65
  • Mađarska – Španjolska 63:65
  • Španjolska – Mađarska 77:66
  • Mađarska – Španjolska 62:66

Što se tiče košarkašica Belgije i Francuske, one su se u protekle dvije godine susrele samo dva puta, oba u prijateljskim utakmicama početkom rujna 2022. godine, a oba su slavile Francuskinje.

  • Belgija – Francuska 69:76
  • Francuska – Belgija 74:55

Jedno je već sada sigurno, a to je da nas očekuju mnogo veća uzbuđenja nego što su četvrtfinalne utakmice donijele.

Okreni kotač sreće