Loto 7 – povijest, pravila i šanse za osvojiti jackpot

Loto 7

Loto 7 je najstarija igra Hrvatske Lutrije. Lov na sedmicu započeo je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a u posljednje vrijeme igračima su povećani izgledi osvajanja jackpot nagrade.

Naša zemlja krcata je zaljubljenicima u igre na sreću. Pregršt poklonika imaju sportske kladionice i online casino, a lovci na velike dobitke već više od pola stoljeća pokušavaju pobijediti loto.

Istina je, lutrijske igre još uvijek isplaćuju najveće jackpot dobitke, katkad na Eurojackpotu u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura. Šanse su doduše male da baš vi zgrabite glavnu nagradu, no u nadi je spas.

A među lutrijskim igrama s najdužom tradicijom u Hrvatskoj svakako je Loto 7. Igrači su pokušavali pogoditi upravo sedmicu još u počecima loto igara na ovom prostorima. Nastavljaju s tim već pet desetljeća, a nakon posljednjih preinaka ovaj loto malo je povećao izglede igrača da se dokopaju jackpot nagrade.

Zbog toga možemo nazvati Loto 7 najisplativijom lutrijskom igrom u našoj zemlji, odnosno igrom na kojoj nećete izgubiti pregršt novca redovito igrajući, za razliku od Eurojackpota koji je otišao u drugu stranu i otežao svoja pravila igre…

Loto 7 i njegova bogata povijest

Prošlo je točno 50 godina otkad je Hrvatska lutrija započela sa svojim poslovanjem 1973. godine, a njezina hit loto igra tih je godina bila upravo bazirana na pogađanju sedam izvučenog brojeva, od njih tridesetak u bubnju.

Kako predvidjeti loto brojeve (screenshot: YouTube)

Doduše, tada se radilo o Lotu 7/39 koji se odmah istaknuo u odnosu na druge lutrijske igre, jer davao vam je svakako bolje izglede od Lota 6/45, s kojim se naizmjenično dugi niz godina izvlačio.

Loto 7/39 u početku se izvlačio svaka dva tjedna, a nakon toga jednom tjedno. U posljednje vrijeme izvlačenja su postala još učestalija, srijedom i subotom, a promijenjena su i pravila.

Povećani izgledi za glavni zgoditak

Tako je nastao Loto 7, u kojem se više ne izvlači 7 brojeva od njih 39, već od samo 35 brojeva. Time su izgledi da se dokopate glavnog zgoditka porasli. Sada su vam šanse 1 naprema 6,7 milijuna, omjer za nekoliko milijuna bolji nego prije. U usporedbu s Eurojackpotom na kojem su vam izgledi 1 naprema 140 milijuna, ovo zvuči sasvim pristojno.

Međutim, na Eurojackpotu jackpot pada gotovo svaki tjedan ili barem jednom mjesečno, dok zna proći mnogo mjeseci dok netko ne pogodi sedmicu uz Loto 7. Kako je to moguće?

Naravno, radi se o broju uključenih igrača. Na Eurojackpotu se po kolu uplati oko 25 milijuna kombinacija, dok se uz Loto 7 uplati do 150 tisuća kombinacija po kolu. To je otprilike 12 puta manje, jer igru igramo samo mi u Hrvatskoj pa su i šanse da će jackpot biti izvučen barem 5 puta manje.

Svejedno, igrači koji kreću od matematičke vjerojatnosti odabrat će Loto 7 u odnosu na Eurojackpot, a možda će se i okrenuti online casinu, u kojem također padaju sve atraktivnije milijunske isplate…

Koliki je jackpot na Lotu 7?

Loto 7 traži uplatu od 1 eura po kombinaciji, a nudi svojim igračima glavnu nagradu koja je dosad osvojena u iznosima nešto manjima od 2 milijuna eura. To je cifra uz koju možda nećete moći ljenčariti do kraja života, kao uz jackpot na Eurojackpotu, no rješava većinu egzistencijalnih pitanja.

Loto 7 jackpot

Naravno, izgledi da ćete osvojiti bilo koji jackpot na lotu u svom životnom vijeku su prilično mali. Zato vrijedi pogledati i manje nagrade koje se dijele uz Loto 7. Tu vrijedi naglasiti da se osim sedam glavnih brojeva izvlači i bonus broj. Pa se može dogoditi da pogodite 6 glavnih i 1 dopunski.

Kombinacija 6+1 donosi isplate oko 60 tisuća eura, a ako pogodite šesticu zgrabit ćete nešto više od tisuću eura, ovisno s koliko igrača dijelite dobitak.

Sve ostale kombinacije ne jamče vam da možete dugoročno biti u plusu. Kombinacija 5+1 donijet će vam par stotina eura, a već petica pada duboko ispod sto eura. Kombinacije s četiri pogođena broja te 4+1 služe tek da vratite ulog.

Kako pogađati brojeve na Lotu 7?

Kao i svaka druga lutrijska igra, Loto 7 u velikoj mjeri ovisi o sreći, a izgledi su zapravo debelo na strani kuće. Nitko ne može ostati dugoročno u plusu pogađajući četvorke i petice, a pogoditi 6 od 7 izvučenih brojeva nije nimalo jednostavno.

Zato se Loto 7 igra iz zabave, bez pritiska. Pa ako padne dobitak, past će. Igrači se drže svojih sretnih brojeva ili kombiniraju “tople” i “hladne” brojeve. To su oni koji su često ili vrlo rijetko u posljednje vrijeme izvlačeni.

Ništa od toga ne jamči dobitak niti povećava vaše izglede, ali zabavnije je slagati listić vjerujući da postoji logika koja će vas dovesti do ogromnog novca.

U svakom slučaju, Loto 7 vam daje bolje izglede za osvajanje izdašnih nagrada u odnosu na druge lutrijske igre trenutno u ponudi HL-a. No, i dalje su vam izgledi klimavi, zbog čega se lovci na velike dobitke sve više okreću online casinu i njegovim jackpot slotovima, na kojima su izgledi da baš vama pripadne glavna nagrada ipak nešto malo veći nego na lutrijskim igrama…

Okreni kotač sreće