Statistika i sportsko klađenje – koliko se isplati vjerovati brojkama?

Statistika i sportsko klađenje

Mnogim zaljubljenicima u klađenje statistika je najvažniji faktor pri određivanju na koga se kladiti. No, iako statističke informacije pomažu pri donošenju odluke na koga tipovati, bez pravilne analize podataka nećete doći do valjanog zaključka…

Sport i sportska statistika idu jedno s drugim. Nema tog sportskog natjecanja uz kojeg se ne veže bezbroj brojki, onih kojima mjerimo kvalitetu i uspješnost različitih natjecatelja te određujemo tko će na kraju biti pobjednik, a tko ima pravo tvrditi da je najbolji u povijesti.

A statistika je posebno povezana sa sportskim klađenjem. Zbog toga vam danas online kladionice u Hrvatskoj uz većinu utakmica nude i pregršt besplatnih informacija o prethodnim međusobnim dvobojima suparnika, trenutnoj formi, kao i poziciji na ljestvici.

No, bi li kladionice zaista nudile toliko vrijednih informacija da se iz njih zaista uvijek može izvući dobar zaključak na koga tipovati? Naravno da ne bi, što ne znači da statistika kladionica ne može biti korisna pri određivanju na koga staviti vlastiti novac.

No, ključ uspjeha je svakako čitati između redova, jer samo pravilnom analizom podataka možete doći do valjanog zaključka o kvoti koja daje najveće izglede za dolazak do dobitka…

Statistika traži da razlikujete bitnog od nebitnog

Kad prolazite kroz statistiku uoči klađenja na neku utakmicu, svakako je važno izbjeći zamke koje vam ispisane brojke katkad serviraju.

Popis sportova za klađenje - nogomet

Pa tako ako se neka momčad nalazi na posljednjem mjestu na ljestvici nakon tri odigrana kola, a protivnik je pri vrhu, to zapravo ne mora značiti baš ništa, jer prvenstvo je tek počelo i stvari se u manje od mjesec dana mogu potpuno preokrenuti.

Isto vrijedi i za trenutnu formu, jer kad vidite da netko ima WWWWW, to zvuči fantastično, ali uvijek morate pogledati i s kim je momčad prije toga igrala, odnosno jesu li to bili protivnici niže snage od onog s kojim sada mora odmjeriti snage.

Što se pak međusobnih ogleda u nogometu tiče, ako su se prethodni dogodili prije tri ili više godina, lako je moguće da gotovo nitko od tadašnjih aktera više nije u momčadima pa taj podatak ne znači baš ništa. Čak i ako se dvoboj dogodio prije tjedan dana u Ligi prvaka, treba osim rezultata uzeti u obzir druge faktore, poput propuštenih prilika, kartona, penala i utjecaja domaćeg terena.

Kako podebljati koeficijent klađenjem na favorita

Međusobni ogledi posebno vas mogu zavarati u tenisu, jer ako se dvoboj odigrao na potpuno drukčijoj podlozi, tada taj podatak nije toliko važan za vašu prognozu ishoda. Trenutna pak forma može biti puno važniji faktor pa uvijek treba vagati između više različitih informacija koje imate na raspolaganju.

Spomenimo i to, kad je u pitanju kladionica statistika nas posebno može zavarati pri “over/under” klađenju, jer momčadi prolaze kroz različite faze efikasnosti tijekom sezone. U jednoj pljušte golovi, odnosno poeni, u drugoj ne pa je kod klađenja na zbroj golova ili poena uvijek bitno uzeti što više faktora u obzir, prije nego odredite kako se kladiti. A neki od tih faktora zapravo i nisu usko povezani sa statistikom…

Faktori koji nemaju veze sa statistikom

Pri sportskoj prognozi uvijek je dobro provjeriti formu momčadi, prethodne međusobne utakmice i poziciju na ljestvici, no postoje još neke informacije koje vrijedi uzeti u obzir.

Klađenje na golove

Prije svega ozljede, jer nije svejedno jesu li nekoj nogometnoj ili košarkaškoj momčadi na raspolaganju svi najbolji igrači, odnosno osjeća li se tenisač dobro uoči svojeg sljedećeg meča.

Također, bitna je i motivacija. Ako netko pobjedom ne može puno toga učiniti da promijeni svoju poziciju unutar natjecanja, to je nešto što treba uzeti u obzir. Postavlja se i pitanje treba li uopće nekome trijumf, pogotovo u nokaut utakmicama u kojima ekipa donosi prednost 3:0 iz prve utakmice.

Atmosfera u momčadi, eventualne trzavice također mogu utjecati na ishod utakmice, a ne zaboravimo niti kvalitetu terena koja može odlučiti kako će izgledi sportski okršaj, a riječ je o informaciju koju neće otkriti niti jedna statistika.

U svakom slučaju, statistika je važan faktor u sportu i pomaže nam dobiti širu sliku o suparnicima koji odmjeravaju snage. Međutim, uvijek treba uzeti u obzir što više informacija i one bitne razlikovati od nebitnih, kako biste donijeli pravi zaključak na koga tipovati na vašem listiću…

Kako razlikovati bitno od nebitnog u sportskoj statistici?

Za izvlačenje onog bitnog iz statističke analize potrebno vam je iskustva. Uzmite prije svega u obzir one faktore koji su odlučujući za ishod utakmice. Pokušajte pogledati cjelokupnu sliku, jer površno bacanje pogleda na statistiku najčešće vas vodi na krivi put.

Koji su najvažniji statistički podaci za online klađenje?

Statistika vezana uz prethodne utakmice, međusobne dvoboje suparnika i njihovu efikasnost najbitnija je pri donošenju odluke na koga se kladiti. Uzmite svakako u obzir još i stanje s ozljedama pa i vremensku prognozu.

Može li igrač koji uopće ne prati sport slagati dobitne listiće na temelju statistike?

Statistika u pravilu nije dovoljna da biste bili uspješni u online klađenju. Nju prate i bookmakeri, još uspješnije od vas. Ona će vam dati neki okvir za razmišljanje o utakmici koja slijedi, no samo ako razumijete što se događa na terenu imate objektivne šanse složiti seriju prognoza koja vodi do dugoročnog profita.

Okreni kotač sreće