Kada dvoznak postaje oklada koju se isplati koristiti?

Dvoznak - kako ga koristiti u klađenju

Dvoznak je jedna od nezaobilaznih oklada u svijetu klađenja, no isplati ga se koristiti samo ako uz njega ide izdašni koeficijent…

Svi koji se redovito klade dobro znaju za dvoznak (eng. “double chance”), okladu koja bi vam u teoriji trebala povećati izglede pogađanja ishoda utakmice.

Radi se o mogućnosti igre na dva znaka u nogometu i još brojnim drugim sportovima s loptom, što bi u slučaju potpuno izjednačenih suparnika trebalo povećati vaše izglede na oko 66%, a ako kvota uvećava vaš dobitak više od toga, onda se svakako radi o okladi o kojoj vrijedi razmisliti.

Kad je u pitanju dvoznak kladionica nudi tri opcije koje možete igrati:

  • 1X – domaćin neće izgubiti utakmicu,
  • X2 – gost neće izgubiti utakmicu,
  • 12 – utakmica neće završiti neriješeno.

Većina hrvatskih kladitelja koristi prve dvije opcije, no guraju dvoznak i u onim situacijama u kojima se definitivno ne isplati.  Zbog toga donosimo malu analizu kada koristiti dva tipa prilikom klađenja, umjesto jednog…

Zaboravite kvote manje od 1.50 na dvoznak

Kladitelje u Hrvatskoj uglavnom muči što znači 12 u kladionici, kad je tema dvoznak. No, istina je da zapravo mnogi potpuno krivo koriste ovu opciju čak i u njezinim osnovnim 1X i X2 oblicima. Naime, pogreška koju početnici najčešće prave je igranje dvoznaka na zaista male koeficijente, poput 1.20 ili čak manje.

Besplatno gledanje nogometnih utakmica

Zašto? Istina je da si bookmakeri daju određeni pobjednički prostor pri dvoznaku, pogotovo kad se radi o nekom izrazitom favoritu. Pa vam daju 1.10 ili manje kad je na pobjedu favorita 1.50, a 1.20 ako trijumf momčadi ide uz 1.85 u nogometu.

U takvim utakmicama izgledi da će doći do iznenađenja i poraza favorita puno su veći od vaših 10 ili 20 posto koliko uvećavate svoj dobitak, u slučaju da se vaša prognoza ostvari. To posebno dolazi do izražaja ako odigrate listić s nizom dvoznaka, kvota 1.20 do 1.35, od kojih će jedna gotovo sigurno zakazati.

Međutim, dvoznak može biti itekako pametno klađenje, ako dobijete koeficijent 1.80 ili veći na njega. Ta će se mogućnost javiti kada je na neku ekipu kvota oko 2.00 na pobjedu, a vi odigrate suprotno, da suparnik neće izgubiti.

Ova mogućnost vam daje priliku doći do odličnog dobitka, kladeći se na dva znaka umjesto na jedan, no potrebno je iskustva da bi je igrač znao na pravi način koristiti. Naime, na vama je procijeniti u kojem dvoboju su hrvatske online kladionice postavile krivu momčad za favorita i onda pokrivanjem preostala dva znaka tražiti put do dobitka.

Klađenje na golove

Bilo da je u pitanju Liga prvaka ili neko drugo jako natjecanje, dvoznak je nerijetko obećavajuća opcija. U početku nije jednostavno, ali kad malo pohvatate konce, uočit ćete da se radi o stilu klađenja koji može donijeti dugoročan profit. Nećete pogoditi svaki put, ali visoki koeficijent koji gađate dat će vam priliku da budete plusu, čak i uz pokoju krivu procjenu odnosa snaga…

Dvoznak u kombinacijskim okladama

U posljednje vrijeme dvoznak ne samo što možete igrati kao zasebnu okladu, već se pojavljuje u online klađenju i u različitim kombinacijama, što vam daje šansu uloviti još veći dobitak.

Kako podebljati koeficijent klađenjem na favorita

Dvoznak se danas javlja pri okladi poluvrijeme/kraj, što znači da možete pri prognozi prvih 45 minuta, kao i na konačnog ishoda pokriti dva od tri znaka.

Neke sportske kladionice dat će vam šansu i kladiti se na dvoznak u kombinaciji sa zbrojem golova pa možete u dvoboju dvije efikasne momčadi odigrati 1X ili X2 na onu za koju smatrate da je malo kvalitetnija, uz više od 2.5 gola na utakmici. Koeficijenti na ovu kombinaciju najčešće su iznad 2.00.

Dvoznak ćete povremeno naći i u kombinaciji s okladom oba tima daju gol na nogometu, a svakako ga možete koristiti i u svakom od poluvremena, s tim da su kvote na 1X i X2 manje nego kad se kladite na cijelu utakmicu, jer se smatra da su veći izgledi da će u 45 minuta biti remi.

Riječ je o okladi koja možete biti zlata vrijedna i u košarci, jer njom izbjegavate onu neugodnu situaciju kad vaš favorit pobijedi, a vi izgubite, jer je odluka pala u produžetku. Hokej na ledu i rukomet još su dva sporta u kojima ga je moguće koristiti, a treba naglasiti da u nogometu dvoznak najviše smanjuje kvotu u odnosu na čistu pobjedu, ali i najviše povećava izglede za dobitak ako se njime osigurate.

U svakom slučaju, najbolji savjet je koristiti dvoznak isključivo uz koeficijente veće od 1.65, a po mogućnosti oko 2.00. Igrajte prije svega na one momčadi koje su ravnopravne suparniku, a podcijenjene, ili čak imaju laganu prednost na terenu koju bookmakeri nisu uspjeli uočiti…

U kojim natjecanjima se najviše isplati kladiti na dvoznak?

Dvoznak je odlična oklada u onim natjecanjima koja su izjednačena, s precijenjenim favoritima. To je svakako Liga prvaka, ali i Premiership te talijanska Serie A. Ova opcija može biti optimalna i u drugim ligama, ovisno o postavljenim kvotama i odnosu snaga suparnika.

Zašto igrati dvoznak umjesto čiste jedinice?

Dvoznak vam povećava izglede da dođete do dobitka. Njime pokrivate dva znaka, a ne samo jedan. Igranjem dvoznaka smanjit ćete isplatu, ali u izjednačenoj utakmici vaše šanse skaču s 33% na 66%. Naravno, sve ovisi o kvoti koja mora biti značajna da bi se uopće isplatilo koristiti ovu opciju.

Koriste li iskusni igrači klađenje na dvoznak?

Dvoznak nije jedna od omiljenih opcija iskusnih kladitelja, no koriste je u slučaju da kvota bude barem 1.75 ili veća. Radi se o okladi koja može biti isplativa kao i svaka druga. Bitno je samo dobro procijeniti odnos snaga suparnika i isplativost kvote.

Okreni kotač sreće