Kada su prethodni međusobni dvoboji važni u klađenju?

Prethodni međusobni dvoboji

Pogledati kako su prošli prethodni međusobni dvoboji suparnika ima smisla dok se kladite, no nije to uvijek najvažniji podatak kojeg morate uzeti u obzir.

Vodeće online kladionice danas svojim korisnicima nude pregršt statistike uz svaku utakmicu koja je u ponudi, od pogleda na stanje na tablici do rezultata u posljednjih 5 odigranih utakmica.

Jedan od podataka koji ćete naći uz gotovo svaki sport su i prethodni međusobni dvoboji. Radi se obično o posljednjih pet ili manje utakmica koje su dva suparnika odigrala u svojoj prošlosti, na temelju čeka neki hrvatski igrači znaju donijeti odluku na koga se ovaj put kladiti.

Prethodni međusobni dvoboji su podatak o kojem ćete mnogo čuti i za vrijeme prijenosa utakmica na sportskim televizijama. No, morate znati da je svaki sportski okršaj priča za sebe i zato treba oprezno analizirati ono što se dogodilo u prošlosti.

Što nam govore međusobni dvoboji u nogometu?

U nogometu su prethodni međusobni dvoboji nezaobilazan podatak na kojeg ćete naići uz svaku utakmicu. No, tu se zna skrivati zamka.

Naime, u reprezentativnim utakmicama zna proći tri do pet godina između dvije utakmice istih suparnika. To znači da postave koje istrče na teren gotovo da nemaju ništa zajedničko, a najčešće se promijene čak i treneri, zbog čega podatak kako su prošli prethodni međusobni dvoboji nema gotovo nikakvu važnost za ishod utakmice na koju se kladite.

U klupskom nogometu momčadi igraju češće, pogotovo ako nastupaju u istoj nacionalnoj ligi, no svejedno je važno uzeti u obzir i druge faktore, poput stanja s ozljedama, kao i trenutne forme, a i vremenskih uvjeta u kojima se odvija dvoboj.

Prethodni međusobni dvoboji u nogometu nam možda više govore o stilu utakmice, nego o konačnom pobjedniku. Pa ako u utakmicama dva tima tradicionalno teško padaju golovi i igra se tvrdo, tada ima smisla kladiti se da će ponovo pasti manje od 2.5 gola na utakmici.

Naravno, upravo stil igre različitih trenera i nogometnih kolektiva može nam nešto reći o ishodu sljedećeg dvoboja. Pa ako recimo Guardiola redovito pobjeđuje nekog drugog trenera u Premiershipu, nije sigurno da će se to ponoviti i svaki sljedeći put, no velika je vjerojatnost da bi dvoboj ipak mogao otići na stranu katalonskog stručnjaka.

Oprezno s analitikom u tenisu

Prethodni međusobni dvoboji predstavljaju podatak koji je mnogim domaćim kladiteljima ključna informacija pri klađenju na tenis. Pa iako vam može nešto reći o tome kome odgovara koji protivnik, pri donošenju konačne odluke na koga se kladiti treba biti oprezan.

U tenisu je izuzetno bitan faktor podloga na kojoj se igra. Postoji tendencija zadnjih godina da se izjednače uvjeti igre na različitim podlogama, no svejedno je ogromna razlika igranje na brzoj podlozi u dvorani i nadmudrivanje na sporoj .

zemlji Nadal Đoković međusobni dvoboji

Pa ako međusobni dvoboji kažu da netko ima H2H 3:0 protiv nekog protivnika, a igrali su svaki put na tvrdoj podlozi u prošlosti, to ne znači mnogo ako se sljedeći meč igra u Roland Garrosu. No, ako je jedan od njihovi prethodnih mečeva igran na zemlji, to svakako treba detektirati. Također treba uzeti u obzir formu, kao i važnost nekog turnira, jer to su faktori koji imaju još veću važnost pri odluci na kojeg tenisača ili tenisačicu se kladiti.

U košarci vam pak dvoboji koji su se dogodili u bližoj prošlosti mogu nešto otkriti o odnosu snaga dviju ekipa, no nije svejedno jesu li se prethodni okršaji dogodili u regularnoj sezoni ili u doigravanju, u kojem se igra potpuno drukčiji stil košarke.

Što se pak rukometa tiče, u njemu već jedno ili dva pojačanja mogu značajno promijeniti odnos snaga između dva kluba pa treba biti oprezan s analizom onog što se dogodilo u prošlosti. A u hokeju gotovo svaki dvoboj može otići na obje strane i tako je svejedno što se zbivalo u prethodnim utakmicama, pogotovo ako se radi o NHL-u.

U svakom slučaju, prethodni međusobni dvoboji predstavljaju podatak na koji vrijedi baciti pogled pri analizi utakmice na koju se namjeravate kladiti. No, uvijek trebate gledati širu sliku i uzeti u obzir još mnoge druge informacije, prije nego donesete zaključak da će se prošlost još jednom ponoviti…