Ima li smisla klađenje na dosuđeni penal?

Klađenje na dosuđeni penal

Klađenje na dosuđeni penal u posljednje je vrijeme postalo standardni dio nogometne ponude hrvatskih kladionica. Otkrivamo kada koristiti ovu okladu i koliku kvotu se isplati uzeti.

Nogomet je definitivno sport broj 1 u ponudi sportskih kladionica. Na njemu ćete pronaći više od stotinu opcija za klađenje, uključujući zbroj golova, hendikep, poluvrijeme/kraj, točan rezultat i oba tima daju gol.

Na nogometu još postoji pregršt kombinacijskih oklada koje imate pravo koristiti, a tu je i klađenje na učinak igrača. Uz sve to imate pravo i prognozirati koliko će kornera biti na utakmici, kao i kartona.

A u posljednje vrijeme dostupno je i klađenje na dosuđeni penal. Radi se o okladi koja postaje dobitna ako sudac tijekom utakmice pokaže na bijelu točku. Nebitno je hoće li kazneni udarac biti realiziran ili neće. Ako pak VAR poništi sučevu odluku, vaša oklada prestaje biti dobitna.

Klađenje na dosuđeni penal ima svoje poklonike u Hrvatskoj. Posebno je bilo popularno odmah nakon uvođenja VAR tehnologije, jer tada je svaki kontakt lopte s rukom u kaznenom prostoru rezultirao dosuđenim penalom. Upravo pomoć sucima iz video sobe povećala je broj kaznenih udaraca u nogometu, jer mnogi kontakti koji su prije prolazili neprimjetno sada su zabilježeni u VAR sobi.

Oklade na penal u nogometu

To je razlog zašto su oklade na dosuđeni penal postale bitne iskusnim kladiteljima. Mi vam pak donosimo analizu situacija u kojima ima smisla igrati ovu okladu, s posebnim osvrtom na kvote koje se pokazuju isplativima…

Kada i u kojim ligama koristiti klađenje na dosuđeni penal?

Klađenje na dosuđeni penal u hrvatskim kladionicama je dostupno prije svega u najjačim klupskim nacionalnim ligama. Možete ga prakticirati i na međunarodnim natjecanjima, uključujući ona reprezentativna.

Iskusni igrači ovu okladu najviše vole koristiti kada ugledni klubovi igraju protiv onih iz donjeg dijela ljestvice. Tu postoji razlika u kvaliteti između napada favorizirane momčadi i obrane autsajdera. Također su i suci skloni olako dosuditi kazneni udarac za nekog od kog se očekuje pobjeda, čak i nakon uvođenja VAR tehnologije.

Liga u kojoj se klađenje na dosuđeni penal pokazuje posebno isplativo svakako je talijanska Serie A. Tu su napadači skloni bacanjem u kaznenom prostoru tražiti šansu za postizanje pogotka. Suci su također itekako brzi na pokazivanju na bijelu točku.

Klađenje na golove

Penale sve češće u posljednje vrijeme viđamo i u Premiershipu. Tamo sudačke nadoknade traju po deset minuta pa nije iznenađenje to što prije ili kasnije netko napravi pogrešku u vlastitom kaznenom prostoru. Ova oklada ima smisla i u utakmicama uglednih klubova iz Španjolske, Francuske i Njemačke, poput Reala, Barcelone, PSG-a i Bayerna. Naš HNL još je jedna solidna opcija za prakticiranje ovakvog klađenja. Pogotovo kad igraju Dinamo ili Hajduk.

Koje kvote se isplate uz klađenje na dosuđeni penal?

Iako ga u posljednje vrijeme češće sude, jasno je da se kazneni udarac ne događa na svakoj nogometnoj utakmici. Na utakmicama jakih klubova u prosjeku ga sude između svake dvije i svake tri utakmice.

Zato isplative kvote na okladu na dosuđeni penal kreću od 2.70 na više. Manje od toga u pravilu je prilično rizično, čak i ako je velika razlika u kvaliteti između dvije momčadi na travnjaku. Još bolje ako je koeficijent oko 3.00 ili iznad. Na utakmicama ekipa s visokim tečajem na penal ima čak smisla sustavno igrati iz kola u kolo, kako biste na kraju sezone došli do profita.

Dakle, uz klađenje na dosuđeni penal imate dvije opcije. Prva je koristiti ovu okladu isključivo u situacijama kada imate osjećaj da će utakmica biti nervozna, a obrane sklone pogreškama. Druga mogućnost je pratiti neku momčad za koju smatrate da je sklona praviti penale i iznuđivati ih te iz kola u kolo stavljati novac da će se na utakmici dogoditi kazneni udarac.

Vrijedi svakako na kraju spomenuti da iskusni igrači kombiniraju dosuđeni penal s drugim opcijama za nogometno klađenje. Nekad su skloniji predviđati broj kornera ili broj kartona. Ima pak situacija u kojima im je draže tipovati na oba tima daju gol ili hendikep. Dakle, vaša odluka koristiti okladu na penal ili ne treba ovisiti prije svega o analizi suparnika, kao i o kvaliteti kvota koje imate na raspolaganju…

Okreni kotač sreće