Utrke pasa – kako se kladiti na jurnjavu trkaćih hrtova?

Utrke pasa - kako se kladiti

Osim konjičkih utrka, uvijek se kladiti možete i na utrke hrtova, plemenitih lovačkih pasa koji munjevito brzo trče na svojim ovalnim trkalištima…

Nema sumnje, utrkivanje i sportsko klađenje idu jedno s drugim. U današnje vrijeme možda hrvatski igrači najviše vole prognozirati ishod utrka Formule 1, kao i motociklizma, no još uvijek je iznimno popularno kladiti se i na konjičke utrke, a mnogi se također klade i na utrke pasa (eng. “greyhound racing”).

Riječ je o lovačkim hrtovima, pasmini spremnoj juriti brzinama preko 60 km/h, ako se ispred njih nađe mamac, što mogu biti zec, lisica ili jelen, ali i različiti mehanički motivatori, kakvi se koriste na današnjim trkalištima.

Utrke hrtova - najbolje strategije

Utrke hrtova održavaju se od Sjeverne Amerike i Australije sve do Azije i Europe, uglavnom u svrhu klađenja. Predviđati njihov ishod gotovo da možete iz tjedna u tjedan, a kako se kladiti na utrke pasa donosimo u ovom našem malom vodiču, kako bi domaći igrači lakše mogli iskušati svoje znanje i pronicljivost, na dinamičnoj i uzbudljivoj jurnjavi trkaćih hrtova

Mehanički zamijenio pravog zeca

Prva natjecanja hrtova organizirana su 1876. godine, a cilj je bio uhvatiti pravog zeca, što definitivno nije u skladu s modernom sportskom kulturom.

Ipak, brzo je pronađena miroljubiva formula. Naime, Amerikanac Owen Patrick Smith 1912. godine prvi se u Kaliforniji dosjetio osmisliti utrkivanje pasa u kojem nema krvoprolića, zahvaljujući mehaničkom mamcu u obliku lisice ili zeca, koji bi bio ispaljen na trkalištu, nakon čega bi hrtovi silovito krenuli za njim i tako kompletirali zamišljenu stazu.

Tako su utrke hrtova postale alternativa konjičkom sportu, a ljubitelji sportskog klađenja dobili su još jednu vrstu utrkivanja kojoj mogu predviđati ishod.

Vrlo brzo su utrke pasa stigle u Veliku Britaniju i Irsku gdje su postale vrlo popularne, a prigrlili su ih i Australci, dok ćete ponešto trkališta još naći u Meksiku, Belgiji, Makau i Španjolskoj.

U posljednja tri desetljeća uvedene su rigorozne doping kontrole za sve natjecatelje, kako ne bi bilo manipulacije rezultatima, a poseban napor ulaže se u zbrinjavanje onih pasa koji su izgubili moć utrkivanja, starosti između 4 i 6 godina, kako bi mogli nastaviti normalno živjeti, kao kućni ljubimci…

Kako izgleda utrkivanje?

Utrke pasa odvijaju se na ovalnim stazama, dužine od 200 do 1.100 metara, na travnatoj ili zemljanoj podlozi, s najviše šest natjecatelja.

Lovački hrtovi težine su oko 40 kilograma i izuzetno su skladno građeni, s izduženim trupom i atletski građenim nogama. Da bi se utrkivali brzinama iznad 60 km/h potreban je mamac, a to je na utrkama mehanička naprava koja ih podsjeća na zeca ili lisicu i odaje dojam kao da od njih pokušava pobjeći.

Svi natjecatelji moraju biti cijepljeni protiv različitih psećih bolesti i nositi brnjicu na trkalištu, kako ne bi došlo do međusobnog obračuna. Prije samog starta vlasnik ih dovodi u startni blok, a to je metalni bunker podijeljen na šest dijelova, po jedan za svakog psa.

Utrke pasa - vrste oklada

Hrtovi su zatvoreni svaki u svojoj kućici, prije nego mehanički mamac bude ispaljen, a zatim se otvori pregrada i svi zajedno jurnu na stazu. Obično se trči jedan krug, na stazi koja može imati i zapreke, prije nego psi dotrče nazad k svojim vlasnicima, a lažni zec nestane iz njihovog vidokruga.

Tko će startati iz koje staze obično se određuje ždrijebom, a na kraju pobjeđuje onaj koji prvi prođe ciljem, u utrci koja traje tridesetak sekundi i zaista se munjevito odvija pred vašim očima…

Koje oklade postoje na utrke pasa?

Kad su u pitanju utrke pasa forum koji okuplja iskusne igrače detaljno će vam objasniti koje oklade najbolje prolaze. Kao i kod konjičkog sporta, online kladionice vam nude tri osnovne oklade pri klađenju na utrke pasa online:

  • Win – oklada da će neki hrt pobijediti u utrci, uz prilično izdašni koeficijent,
  • Place – oklada da će pas završiti među prvom dvojicom, uz nešto manju kvotu, ali i veće izglede za dobitak,
  • Show – oklada da će natjecatelj završiti među prvom trojicom, na pobjedničkom postolju.

Osim toga, postoje još četiri dodatne opcije za klađenje na trke pasa:

  • forecast – prognoziranje prvog i drugog u utrci, u točno određenom poretku,
  • reverse forecast – prognoziranje prvog i drugog u utrci, u bilo kojem poretku,
  • tricast – prognoziranje prvog, drugog i trećeg u utrci, u točno određenom poretku,
  • combination tricast – prognoziranje prvog, drugog i trećeg u utrci, u bilo kojem poretku, sistemskom igrom.

Dakle, slično kao i pri klađenju na konjske utrke. Kladiti se također možete da neki pas neće završiti na pobjedničkom postolju, ali i hoće li pobijediti neki od hrtova iz vanjskih ili iz unutrašnjih staza.

Utrke hrtova - sportsko klađenje u Hrvatskoj

Neke kladionice nude čak i prognoziranje koja tri hrta će završiti na posljednje tri pozicije, a tu je i predviđanje kolika će pobjednička razlika biti u ciljnoj liniji, velika ili mala, dok ćete na najvažnijim utrkama uloviti i duele među hrtovima, što može biti odličan izbor oklade.

Koja su utrke pasa najprestižnije?

Greyhound Derby u Wimbledonu slovi kao najuglednija utrka hrtova u današnje vrijeme, s tradicijom koja traje još od 1927. godine.

Scottish Derby održava se u Shawfieldu, a Irish Derby na Shelbourne Parku. The Grand National je utrka sa zaprekama koju ugošćuje Central Park u engleskom gradu Murstonu, a važna natjecanja naći ćete još u Sunderlandu, Newcastleu i Swindonu.

U SAD-u države Alabama, Arkansas, Iowa, Texas i West Virginia imaju staze na kojima se održavaju utrke hrtova, dok je Wentworth Park mjesto najprestižnijih utrka u Australiji, smješten u državi New South Wales.

Utrke hrtova - sportsko klađenje

U našoj regiji utrke pasa imaju svoje poklonike u Bosni i Hercegovini, a zagrebački Hipodrom svojedobno je također ugostio utrkivanje engleskih hrtova, no nikad ovaj sport nije stekao potrebnu popularnost na domaćem prostoru pa hrvatski igrači svoje znanje i vještinu uglavnom iskušavaju kladeći se na međunarodna natjecanja…

Virtualne utrke pasa

Kao i kod konjičkog sporta, domaće online kladionice češće nude virtualne utrke pasa, nego one stvarne. Tu posebno mjesto zauzimaju PSK psi, popularni kod dijela igrača.

Radi se o simpatičnom dodatku ponudi, jer utrke grafički vjerno dočaravaju pravu jurnjavu lovačkih hrtova, uz opciju klađenja na pobjednika, kao i tko će završiti na prve dvije pozicije, a tko na pobjedničkom postolju.

Virtualne utrke pasa

Ovu virtualnu igru pokreće generator nasumičnih brojeva (RNG), izbacivanjem slučajnog broja koji u kombinaciji sa svakim ponuđenim koeficijentom na uključenim natjecateljima daje konačni rezultat utrke.

Naravno, u virtualnim utrkama nema neke zakonitosti za koju se možete čvrsto uhvatiti. Istina je, kad su u pitanju PSK utrke pasa rezultati su prilično nepredvidivi. Zato ljubitelji sportskog klađenja ne bi trebali u njima tražiti put do profita, već samo razbibrigu

Najbolje strategije klađenja na utrke pasa

Kad su u pitanju stvarna natjecanja, najvažniji savjet koji će vam iskusan igrač dati glasi: ne kladite se na prvih par utrka na nekom trkalištu! Naime, morate otkriti kako će se ponašati staza i daje li prednost psima koji startaju s unutrašnje ili vanjske strane.

Jasno, uvijek morate uzeti u obzir koji hrt se nalazi u kojoj stazi. U pravilu brži pas će imati problema pobijediti ako se nalazi u lošijoj stazi, zbog čega ždrijeb blokova iz kojih se starta ima veliki utjecaj na konačni ishod.

Utrke pasa - strategije

U utrkama pasa uvijek treba gađati malo veći koeficijent. Radi se o psima, a ne strojevima, zbog čega se svašta može dogoditi na stazi i ne isplati se igrati na izrazitog favorita, osim u nekoj ludoj kombinaciji, u kojoj pogađate prve tri pozicije.

Bookmakeri dobro poznaju hrtove sa 100 ili više utrka, dok oni mlađi, s 20 ili manje utrka predstavljaju nepoznanicu. Baš na njima skrivaju se visoki koeficijenti koje se isplati zgrabiti, pogotovo ako su pokazali dobru formu u prethodnim nastupima.

U svakom slučaju, uvijek igrajte na one natjecatelje za koje smatrate da im je dodijeljen veći koeficijent nego što biste im vi dali. I pratite utrke putem video prijenosa, dostupnih na online kladionicama, jer samo tako ćete se uspješno upoznati s formom pojedinih hrtova, ali i svime što se može dogoditi na jednoj utrci…

Najčešće postavljana pitanja

Je li klađenje na utrke hrtova ilegalno?

U nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država nije legalno organizirati niti se kladiti na utrke pasa. U Europi je drukčija situacija, s dugom tradicijom utrkivanja u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj. Hrvatski igrači imaju pravo kladiti se na utrke pasa, kod onih priređivača igara na sreću koji to nude u svojoj ponudi.

Kako uoči utrke izabrati psa na kojeg se kladiti?

Morate uzeti u obzir prethodne ostvarene rezultate nekog natjecatelja, ali i startni blok iz kojeg kreće, jer o tome također u velikoj mjeri ovisi ishod. Uvijek pokušajte igrati na ukupni koeficijent barem 3.00 ili veći, kako biste si dali šansu dugoročno profitirati, jer nemoguće je uspješno prognozirati svaku utrku hrtova pa si morate dati prostora za pogreške.

Koja je najbolja oklada na utrke pasa?

Postoje tri oklade koje vole igrati ozbiljni igrači. Prva je klađenje na prva tri u cilju, "combination tricast" okladom, kada je svejedno u kojem redoslijedu pobjeđuju ostale. Također se isplati kladiti hoće li pobijediti unutrašnja ili vanjska staza, jer imate tri hrta koji vam mogu donijeti dobitak. Tu je naravno i klađenje na pobjednika, koje se preporučuje ako je koeficijent na vašeg favorita isplativ, a starta iz staze koja obećava dobar rezultat na kraju utrke.

Okreni kotač sreće