Po čemu je Betfair poseban i je li legalan u Hrvatskoj?

Betfair naslovnica

Kladionica Betfair jedna je od onih o kojima se mnogo govorilo u posljednja dva desetljeća među hrvatskim kladiteljima, zbog intrigantnog koncepta burze koeficijenata s kojim se pojavila na tržištu.

Kad govorimo o inozemnim kladionicama za koje su gotovo svi čuli, definitivno u njih spada Betfair, britanski priređivač igara na sreću sa sjedištem u Hammersmithu.

Radi se o online kladionici osnovanoj 2000. godine, koja je igračima ponudila jedan drukčiji koncept od uobičajenog. Naime, tamo vi možete biti bookmaker i nuditi drugima da se klade na vaše koeficijente. Ta se ideja zove Betfair Exchange, koja je posebno pogodna za klađenje uživo.

Pa iako je u međuvremenu Betfair izmijenio svoju poslovnu politiku i ponudio igračima Betfair Sportsbook, odnosno klasični dvoboj s bookmakerima, svejedno se o ovoj kladionici i dalje mnogo priča u našoj zemlji, a igrači najviše zanima je li uopće legalna u Hrvatskoj…

Visoke kvote, ali i provizija na svaki dobitak

Skroman dizajn koji se gotovo da uopće nije mijenjao još od 2000. godine ono je što će vas dočekati u sučelju Betfair kladionice za desktop. Nije puno bolje ni ako zaigrate na mobitelu, uključujući i mobilnu aplikaciju u kojoj navigacija baš i nije intuitivno osmišljena pa će vam trebati mnogo klikova da dođete do željenog sportskog dvoboja.

Betfair burza koeficijenata

No, ono što privlači europske igrače svakako su visoki koeficijenti, s obzirom na to da u Betfair Exchange odjeljku kladitelji igraju međusobno, što znači da su postavljene kvote 2.00 i 2.00 na dvije jednako vjerojatne opcije.

Ipak, to ne znači da ćete udvostručiti ulog ako ovdje pogodite tečaj 2.00, jer postoji i provizija koju plaćate na svaki dobitak. Ona je oduvijek bila veća za igrače iz Hrvatske nego za engleske igrače, što nije baš pošteno, a iznosila je 7%, više od manipulativnih troškova u domaćim kladionicama.

Međutim, kad je u pitanju Betfair Exchange forum koji okuplja ozbiljne igrače ga je uvijek hvalio, unatoč svim manama. Na nogometnim utakmicama klađenje uživo privlači desetke tisuća igrača koji nude i prihvaćaju kvote dok se akcija odvija na travnjaku, a vrijednost pojedinih oklada mijenja se iz sekunde u sekundu. Pritom plave kvote označavaju da će se nešto dogoditi, a ružičaste znače da se kladite da se ova prognoza neće ostvariti, odnosno nudite koeficijent drugima.

Betfair promocije

Iskusni igrači ovdje se klade tako da uzmu tečaj dok je visok pa ga zatim ponude drugima kad padne, koristeći cash out opciju. To sasvim dobro funkcionira na nogometu, ali ne i na ostalim sportovima, jer nema dovoljno uključenih igrača u klađenje, zbog čega ne možete dobiti pošteni koeficijent i doći do zadovoljavajućeg profita.

Baš zbog toga Betfair je ponudio Sportsbook odjeljak u kojem bookmakeri postavljaju stabilne tečajeve, uz naravno marginu kojom si osiguravaju dugoročni profit. U ponudi su ovdje svi u Engleskoj popularni sportovi, uključujući utrke konja i pasa, a za razliku od Exchange odjeljka kvote nisu ništa posebno niti postoje bonusi koje bi obavezno vrijedilo ovdje zgrabiti…

Betfair i legalnost njegove licence

Kao i mnoge druge poznate inozemne sportske kladionice, Betfair je licencu izvadio na Malti i njome pokušava privući europske igrače. Koristi com domenu, a Betfair Croatia stranica nikad nije zaživjela.

Pa iako dopušta registraciju našim kladiteljima, Betfair se nikad nije potrudio izvaditi valjanu licencu za sportsko klađenje na teritoriju naše zemlje, što je uvjet za rad u Hrvatskoj, prema aktualnom Zakonu o igrama na sreću.

Betfair Sportsbook

Dakle, Betfair Hrvatska zapravo ne postoji. To znači da je zapravo ilegalno kladiti se na Betfair burzi koeficijenata, a iako vjerojatno nećete imati problema s Poreznom upravom oko isplate manjih cifri u ovoj kladionici, ako vaša zarada postane izdašna, isplata na bankovni račun postaje vrlo opasna igra.

Kad je u pitanju Betfair forum s najboljim domaćim igračima više ga ne preporučuje kao što je to bilo u prošlosti. Upravo zbog problema s legalnošću. Baš zbog toga hrvatski igrači više ne preferiraju ovu kladionicu, već se okreću domaćim kladionicama koje su značajno poboljšale ponudu posljednjih godina, a podigle su i svoje koeficijente.

Pa ćete tako u Germania kladionici dobiti bonus na prva tri depozita do 450 eura kakav Betfair nikad nije nudio, a pronaći ćete i prilično dobro razrađenu ponudu na sportovima kao što su tenis i nogomet. U Prvoj Sportskoj Kladionici čekaju vas pak brojne opcije za klađenje čak i na manje popularne sportove, poput onih zimskih ili borilačkih, s posebnim naglaskom na dugoročne oklade, pri kojima možete unaprijed prognozirati pobjednika nekog natjecanja.

A Favbet kladionica danas nudi kvote gotovo jednako visoke kao Betfair burza koeficijenta, dok u njezinoj aplikaciji možete pratiti brojne video prijenose besplatno, uključujući čak i Ligu prvaka.

Dakle, Betfair ima važno mjesto u povijesti sportskog klađenja, jer je ponudio alternativni koncept koji su kasnije pokušavali razviti i mnogi drugi. Međutim, trenutno nije legalan u Hrvatskoj, a i ponuda mu ima brojne različite slabosti, zbog čega je svakako bolja opcija okrenuti se domaćim priređivačima igara na sreću…

Isplati li se danas igrati u Betfair kladionici u Hrvatskoj?

Betfair možda nudi dobre kvote u Exchange odjeljku, no ilegalno posluje u našoj zemlji. Zato se domaći igrači okreću hrvatskim kladionicama, u kojima ih čekaju bolji bonusi, a i detaljnija razrada utakmica uz "pre-match" klađenje.

Zašto je godinama bila popularna Betfair burza koeficijenata?

Betfair je bio popularan, jer bookmakeri nisu uzimali sebi prostor za profit u Exchange odjeljku. To je dobro funkcioniralo pri klađenju uživo, pogotovo na nogomet. No, ova kladionica ilegalno posluje u našoj zemlji pa je više ne preporučujemo.

Je li Betfair najbolja kladionica u Europi?

Betfair spada među najzvučnija imena među europskim kladionicama. Ponudio je inovativni pristup određivanju koeficijenata i to se igračima svidjelo. Uz Bet365 i Unibet, Betfair vjerojatno ima najviše registriranih korisnika na europskom tržištu.

Okreni kotač sreće