Klađenje na golove – isplati li se danas igrati “over/under”?

Klađenje na golove

Klađenje na golove daje nam priliku da prognoziramo hoće li utakmica biti efikasna ili će obrane dominirati na terenu. Radi se o klasičnim “over/under” okladama koje otvaraju različite mogućnosti kako se dokopati dobitka.

Sportsko klađenje u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Sve je počelo još igrom Toto 13 osamdesetih godina, da bismo početkom novog milenija napokon dobili prave kladionice u našoj zemlji, u kojima smo mogli uplaćivati pojedinačne i kombinacijske listiće, u skladu s vlastitim sportskim znanjem.

U početku se klađenje uglavnom svodilo na predviđanje tko će pobijediti na kraju utakmice. No, s vremenom su se pojavile i brojne druge opcije koje smo mogli igrati, uključujući hendikep, poluvrijeme/kraj ite oklade na točan rezultat i oba tima daju/ne daju gol.

A u toj razradi posebno mjesto ima klađenje na golove. U pitanju je predviđanje hoće li na nekoj utakmici pasti više pogodaka od postavljenje granice, s klasičnim “više” i “manje” opcijama na koje možete staviti novac.

Klađenje na golove igrači u Hrvatskoj najčešće koriste na nogometu, a može ga se zapravo koristiti uz gotovo sve sportove, od kojih još izdvajamo hokej na ledu i rukomet. U košarci se pak radi o klađenju na broj koševa, a u tenisu na broj gemova ili setova, no princip je sasvim isti.

U svakom slučaju, klađenje na golove itekako je vrijedan dodatak ponudi i dostupno je u baš svakoj online kladionici. Mi pak donosimo malu analizu u kojim situacijama se isplati igrati ovu okladu, a kada se treba odlučiti za neku drugu opciju…

Više daje bolje rezultate nego manje

Ako nam je tema nogometno klađenje na golove, tada svakako treba reći da posljednjih godina bolje rezultate daju oklade da će pasti više pogodaka od postavljene granice.

Naime, nogomet se značajno ubrzao pa nerijetko padnu dva gola u samo nekoliko minuta. Zato među koje kvote najčešće prolaze spadaju one na 3 ili više pogotka na utakmici.

Posebno to vrijedi za ligaške utakmice u kojima se igra otvorenije nego kad su u pitanju europske utakmice na ispadanje. No, čak i u Europi “over” dobro prolazi uz klađenje na golove, jer često postoji razlika u kvaliteti između dva suparnika.

Kako se računa porez na kladionice

Isplative kvote oko 1.85 obično se nalaze na okladi na više od 2.5 gola, s tim da ćete na moćnim klubovima nerijetko morati igrati više od 3.5 gola, kako biste zgrabili pošten koeficijent.

Klađenja na golove može donijeti dobre rezultate u Engleskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji pri okladama na više pogodaka od postavljene granice. Klubovi pak iz donjeg dijela ljestvice u francuskoj, španjolskoj i talijanskoj ligi skloniji su igrati dvoboje s manje od 2.5 gola. One s vrha ljestvice u spomenutim ligama bi trebalo izbjegavati pri igranju ove oklade.

Što se pak reprezentacija tiče, tu je situacija sasvim drukčija. Tu se u pravilu igra tvrdo pa najbolje prolaze oklade na prvo poluvrijeme X i na manje od 2.5 gola na utakmici. To posebno vrijedi kad krenu dvoboji na ispadanje, u kojima se odvija rovovska bitka na terenu i nitko nije spreman previše riskirati.

Popis sportova za klađenje - nogomet

U sportovima kao što su rukomet i hokej na ledu vladaju nešto drukčije zakonitosti. Na profesionalnim hokejaškim utakmicama obično prolazi “over”, pogotovo ako se igra u Americi. U rukometu pak mnogo ovisi o bookmakeru i granici koja je postavljena. Zato samo najveći znalci mogu precizno odrediti kada se na rukometu isplati igrati na manje, a kada na više golova na nekoj utakmici…

Postoji li napredno klađenje na golove?

Osim klasičnog “više/manje” klađenja na golove koje smo dosad opisivali, online kladionice vam danas nude i dodatne mogućnosti kako zgrabiti kvotu koristeći ovaj tip oklada.

Kako živjeti od kladionice

Izdvajamo azijski zbroj golova. Tu postoje dvije postavljene granice. Drugim riječima, imate priliku doći do potpunog dobitka, polovičnog dobitka, polovičnog gubitka i potpunog gubitka. Ova opcija dobro prolazi pri klađenju uživo, pogotovo ako je igrate u završnicama utakmica.

Kladiti se na golove možete i uzimajući u obzir samo jednu momčad. Pa su tako na nogometu obično dobre kvote da će neka momčad zabiti više od 1.5 gola na utakmici. Ova oklada posebno je korisna na rukometu, pod uvjetom da dobro poznajete napadačke karakteristike i motivaciju nekog kolektiva.

Broj postignutih golova imate priliku prognozirati i unutar jednog poluvremena, odnosno trećine u hokeju. Tu su koeficijenti znatno veći, no zato su manji izgledi da ćete uspješno predvidjeti ishod.

I da, za kraj spomenimo klađenje na golove uživo. Neki iskusni igrači obožavaju upravo ovu opciju, jer daje vam priliku da ocijenite u kojem će smjeru ići utakmica te zatim možete igrati hoće li pasti još jedan ili dva gola do kraja dvoboja, s vrlo visokim kvotama koje imate priliku zgrabiti.

Dakle, klađenje na golove svakako je jedna od opcija koje treba iskušati. Naime, ponekad je lakše predvidjeti hoće li utakmica biti puna pogodaka ili tvrda, nego tko će pobijediti. Zato to mnogi kladitelji kombiniraju s drugim popularnim okladama, kako bi uvijek imali na raspolaganju dovoljno isplativih opcija za slaganje svog listića…

Isplati li se klađenje na golove u online kladionicama?

Klađenje na golove dobar je alternativni put do dobitka. Naime, na onim utakmicama na kojima niste sigurni tko će pobijediti još uvijek imate priliku pogoditi hoće li se dvoboj pretvoriti u golijadu ili neće. Kvote su visoke pa je u pitanju tip klađenja koji povećava vaše izglede dolaska do dugoročnog dobitka.

Je li se bolje kladiti na više ili na manje golova na nogometu?

Više od 2.5 gola u posljednje vrijeme bolje prolazi od igranja na manje. Barem u klupskom nogometu. Iznimka su reprezentacije koje igraju vrlo tvrdo, pogotovo u nokaut fazi velikih natjecanja.

Koji sport je najbolji za klađenje na golove?

Klađenje na golove dobar je izbor na nogometu, hokeju, rukometu pa čak i na vaterpolu. Sve ovisi poznajete li stil igre uključenih momčadi, kao i njihovu motivaciju uoči utakmice. Ako smatrate da možete precizno predvidjeti hoće li se igrati ofenzivno ili defenzivno na terenu, svakako iskoristite ovaj tip oklade.

Okreni kotač sreće